Zbog jedne riječi mnogi ne vole Tarantina, evo šta na to kažu Jackson i Foxx

Radiosarajevo.ba
Zbog jedne riječi mnogi ne vole Tarantina, evo šta na to kažu Jackson i Foxx
Foto: EPA-EFE / Quentin Tarantino

QT8: The First Eight - naziv je dokumentarca koji je prošle sedmice objavljen u SAD-u (globalno će biti dostupan 4. decembra), a koji prati uspon kultnog redatelja Quentina Tarantina i slavu koju je stekao za 21 godinu svog rada.

Dvije zvijezde njegovih filmova, Samuel L. Jackson i Jamie Foxx, koji su glumili robove u njegovom filmu Django Unchained (2012). dotakli su se nečega zbog čega su Tarantina prozivali i kritizirali mnogi zaštitnici ljudskih prava.

Riječ je o Tarantinovoj čestoj upotrebi, kako to kažu, Amerikanci "N-riječi", što je eufemizam za pogrdne nazive za tamnopute osobe u SAD-u.

Jackson je već ranije branio Tarantinovu upotrenu te riječi, poručivši kako su kritike neosnovane:

"Imate film 12 godina ropstva, a redatelj tog filma [Steve McQueen] je vrlo drugačiji od Quentina. Međutim, kada tu čujete pjesmu u kojoj se N-riječ spomene 300 puta, niko ne kaže ništa", poručio je Jackson. 

Jackson se referira na scenu iz Oscarom nagrađenog filma, kada čuvar robova pjeva rasističku pjesmu:

"Znači, uredu je da Steve McQueen koristi tu riječ jer umjetnički napada sistem, a Tarantino s druge strane, šta, noktima grebe tablu? To nema veze s vezom. Nikakve neiskrenosti nema u onome što Quentin priča, radi ili govori u svojim filmovima", kazao je slavni glumac.

Inače, Jackson je glumio u pet Tarantinovih filmova: Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill, Vol. 2, The Hateful Eight i Django Unchained, u kojem je N-riječ upotrijebljena navodno 110 puta. 

Foxx je u dokumentarcu također branio Tarantinovu upotrebu N-riječi. Što se tiče Djanga, naveo je da mu je potpuno jasan kontekst, "tako je to bilo u to vrijeme".

Od njega smo doznali da je najveći problem na setu s ovom riječi imao Leonardo DiCaprio - koji  u filmu glumi rasistu i vlasnika plantaže Calvina Candieja:

"Govorio je kako mu je jako teško da to izgovori, a Jackson ga je tješio riječima 'pređi preko toga, motherf***er, ovo je samo još jedan utorak, motherf***er'. Ja sam mu tada rekao 'Leo, mi nismo prijatelji, ovo je tvoje vlasništvo, ovo nisu ljudi'. Kada je sutra došao na snimanje, nije pričao sa mnom."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije