Za njih su pisani najveći hitovi: Znate li ko su Selma, Marina, Olivera, Ines?

Radiosarajevo.ba
Za njih su pisani najveći hitovi: Znate li ko su Selma, Marina, Olivera, Ines?
FOTO: Arhiv / Ilustracija

I dok se neke pjesme pišu "bez pravila", ima i onih za koje su njihove autore inspirirale žene.

Imati tu čast da cijela zemlja pjeva u glas pjesmu posvećenu upravo njoj dobile su tek rijetke, a ko su one i kakve su uloge imale u životima "naših" pjevača, ali i autora, otkrili su već odavno i oni sam...

Puno je ženskih imena u svojim pjesmama koristio Đorđe Balašević, no samo je jedna posvećena jedinoj ženi koju voli - njegovoj supruzi Oliveri. Upravo ona bila mu je inspiracija za istoimeni hit, a koliko mu je značila, ali i znači, stalo je u jedan stih:

"Drugi bi sve imalo smisao, ne bih svakoj pjesme pisao, da sam znao da postojiš - Olivera."

Inspiraciju u ženama kojima je bio okružen pronalazio je 80-ih i Branimir Johnny Štulić, u vrijeme Azre.

"Na neku čudnu foru Marina misli da zna što sve treba da čini u društvu frajera. Suviše je obična i prazan joj je hod, al' nužda me nagoni da spavam sa njom."

Upravo ta "obična" Marina bila je, kruže priče, studentica historije umjetnosti iz Istre dok je vjerovatno najpoznatija "djevojka iz Hrvaca", ujedno velika Štulićeva ljubav, bila hrvatska pozorišna redateljica Snježana Banović.

Deset godina stariji, vezu sa Snježanom započeo je kada je ona imala 18 godina, a upravo njoj posvetio je neke od najvećih hitova - "Jesi li sama večeras", "Volim te kad pričaš" i "Život običnog tempa", no najpoznatija je zasigurno "Usne vrele višnje".

Snježana Banović uz njega je bila i kada se 1983. odlučio preseliti u Nizozemsku, a unatoč molbama njegove majke da ga ne pušta samog, ona se nije vidjela ondje.

"... i prije nego što se pozdravim s njom dodirnut ću joj usne, lagano odlazimo zajedno u noć", stihovi su pjesme "Odlazak u noć", koju je posvetio Branki Bakarić, kćercio političara Vladimira Bakarića, s kojom je Štulić proveo neko vrijeme.

"Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda vratila sam se svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, na kojoj sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s tuluma organizirala neki izlet i tamo sam se približila Johnnyju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi sastanak bio je na Mažurancu, gdje je bilo okretište autobusa broj 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u bijelom Spačeku i onda bismo otišli u noć", otkrila je svojedobno Branka Bakarić, koja je vezu sa Johnnyjem Štulićem prekinula nakon što ju je prevario sa "zvijezdom" pjesme "Gracija".

Momčilo Bajagić Bajaga posvetio je stihove pjesme "Zažmuri" pjevačici Alki Vuici dok je pjesnik Vlado Dijak 1949. opjevao jednu Selmu, a ta je pjesma na kraju postala jedan od najvećih hitova bivše države.

Selma Borić bila je studentica kojoj je on jednom odnio kofere do voza. Šta se zbilo među njima, ostalo je između njih dvoje, no Dijak je bio opčinjen njome. Da je pjesma posvećena njoj, doznala je tek 1975. godine i tada je prišla Goranu Bregoviću iz Bijelog dugmeta nakon koncerta i rekla: "Ja sam ta Selma!", piše Tportal.

Jednu je Ines opjevao i pokojni Arsen Dedić, a upravo nju, koja ga je inspirirala 1969. i kojoj je poručio "...ne daj se Ines, ne daj se godinama...", susreo je kada se liječio u Padovi i to na nagovor njezinih kćerki, koje su doznale da je upravo njihova mama inspirirala Dedića za pjesmu.

Sam Arsen Dedić prije smrti izdao je i album "Imena žena", posvetivši ga ženama koje su mu "pokazivale put".

I dok je neka imena promijenio kako bi zaštitio te žene, ne želeći im raditi probleme, druga su itekako stvarna i prava, a njegova je anđeoska Gabi, kako je uvijek govorio, uvijek znala za sve njegove ljubavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije