Voljeli smo ove crtane filmove, a možda smo baš zbog njih imali noćne more

Radiosarajevo.ba
Voljeli smo ove crtane filmove, a možda smo baš zbog njih imali noćne more
Kada pogledamo s distance animirane filmove uz koje smo odrastali, shvatamo da su oni bili zapravo vrlo zastrašujući iako su bili namijenjeni djeci.

Ovo je pet crtanih filmova koji su možda bili uzrok vaših noćnih mora u djetinjstvu, navodi B92

1. Povratak u Oz (1985)

Ovaj nastavak Čarobnjaka iz Oza je zapravo mračniji. Najupečatljivije su scene u kojima vidimo da vještica ima staklenu policu na kojoj drži ženske glave, koje je prisvojila kao svoja druga lica, i činjenica da zli kralj i djeca dobivaju elektrošokove.

2. Tajna DIDZ-a (1982)

Djeca su vjerovatno sanjala pojedine scene iz ovog filma. Životinje kojima svijetle oči, zli pacovi i životinje s ljudskom inteligencijom koji bivaju probodene u vrat. Iako u ovom crtanom filmu ima malih slatkih miševa i raspjevanih ptica, koje su tu da razvesele, ostale scene odvode sve u pogrešnom pravcu.

3. Beskrajna priča (1984)

Brojne su zastrašujuće scene u ovom dječijem filmu, od opasnog vuka koji želi da ubije glavnog junaka, do scene u kojoj se bijeli konj utapa u “močvari tuge”.

4. Lavirint (1986)

Počevši od samog početka filma, u kojem djevojčica moli kralja goblina (David Bowie) da uzme njenog mlađeg polubrata, koji je tek beba, preko čudnih stvorenja koja se pojavljuju na njenom putu kroz veliki lavirint, do samog kralja koji se zaljubljuje u djevojčicu, ne možemo poreći da je ovaj film pomalo jeziv.

5. Dambo (1941)

Da li zbog činjenice da je Dambova majka zarobljena, ili zbog scene u kojoj se slonče slučajno napija sa svojim mali prijateljem mišem, ovaj crtani film jeste pomalo zastrašujući. Scena koja je vjerovatno svima nama ostala urezana u sjećanju je čudna Dambova halucinacija o slonovima koji plešu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije