Vela Luka: Milioni kamenčića za najduži mozaik na svijetu

AA
Vela Luka: Milioni kamenčića za najduži mozaik na svijetu
Likovno stvaralaštvo Vele Luke pokrenula je prije godinu i pol dana originalan umjetnički projekt "Luka mozaika“ čiji je cilj oboriti svjetski rekord i u staze za šetnju ovog pitoresknog korčulanskog mjesta postaviti najdulji ručno izrađeni mozaik.

Projekt "Luka mozaika“ vodi nekoliko Velolučana i Velolučanki, mlađih i starijih entuzijasta, majstora mozaika, zaljubljenika u umjetnost i zavičaj.

Oni svoj rad i zalaganje daju mjestu besplatno, sa željom da Vela Luka postane prepoznatljiva po ovom nesvakidašnjem umjetničkom ostvarenju i po tehnici mozaika.

Neprocjenjiva umjetnička vrijednost

Članovi Udruženja Likovno stvaralaštvo Vele Luke iskoristili su napuštene prostorije bivše velolučke tvornice limene ambalaže, počistili su ih i opremili te pretvorili u "Ambalažu“, mjesto na kojem se od 2017. godine izrađuju mozaici za projekt "Luka mozaika“.

"Ambalaža“ je tako od zapuštene tvornice čijim zidovima prijeti propadanje postala mjesto kreativnosti u kojem se okupljaju turisti iz cijeloga svijeta kako bi i sami naučili nešto o stvaranju mozaika i možda sami isprobali lijepiti kamenčiće.

Do sada su članovi ove udruge i simpatizeri projekta proizveli više od milion kamenčića kako bi njihovo mjesto postao grad najduljeg mozaika na svijetu.

U "Ambalaži“ je u petnaestak mjeseci, koliko ova udruga djeluje, izrađeno više od 150 metara mozaika, a u akciji je učestvovalo gotovo dvjesto umjetnika koji su ostavili svoj potpis u velolučkom mozaiku, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Sandra Baničević, predsjednica Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke.

Na frekventnu gradsku šetnicu nedaleko od mora ugrađeno je već stotinjak metara mozaika, a čim završi ljetna turistička sezona i mjesto napusti većina turista, kaže Sandra Baničević, nastavit će se sa daljnjom ugradnjom.

"Kada je riječ o cijeni, odnosno vrijednosti onoga što mi postavljamo u Velu Luku, procjenjuje se da je vrijednost kvadratnog metra ovakvog mozaika od 800 do 1.500 eura“, kaže Baničević.

Kada se uzme u obzir činjenica da je na ulice postavljeno već sto metara mozaika čija je prosječna cijena oko tisuću eura, može se reći da je uz pomoć ove male udruge Vela Luka dobila već 100.000 eura koji se mogu pretvoriti u simbolički kapital puno veće vrijednosti, i to ne samo za turističku ponudu mjesta.

Podni mozaik, kategorija bez svjetskog rekorda

Cilj je projekta "Luka mozaika“ dobiti kontinuirani mozaik, kako bi se postavio očekivani svjetski rekord, tako da će se dijelovi mozaika postavljati na čitav obalni dio mjesta koji je dugačak oko dva i pol kilometra.

"Kategorija svjetskog rekorda podnog mozaika od kamenih tesera još nije poznata niti definirana, tako da ne znamo tko će naš mozaik jednoga dana proglasiti najdužim mozaikom na svijetu, ali to je pitanje na koje ćemo na vrijeme pronaći odgovor“, kaže Baničević.

Široko određena tema koja objedinjava motive na do sada proizvedenim mozaicima je "Motion/Pokret“ koja zaobilazi partikularne političke ili religijske motive.

"Riječ je o slobodnoj temi koju je moguće interpretirati na različite načine, a upravo to naš mozaik čini bogatim i raznolikim“, kazala je Baničević.

Ova udruga je omogućila svima da se uključe u proizvodnju mozaika, pa i oni koji nemaju prethodno iskustvo u tehnici mozaika, tako da su do sada u izradu bili uključeni i osnovnoškolska djeca i akademski umjetnici i majstori ove specifične discipline.

Članovi Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke (LSVL) redovito se okupljaju na info pultu u središtu mjesta na kojem zainteresirani prolaznici imaju priliku pripremiti kamenčić za ugradnju i ugraditi ga, ali i donirati novac potreban za nabavu materijala za mozaik.

Brašno, cement, voda i kamen okrenut licem prema dolje

Za izradu podnog mozaika koristi se smjesa brašna i vode kojom se pripremljeni kamenčić, tzv. tesera, lijepi ravnom stranom koja će kasnije biti vidljiva, tj. licem prema dolje na ravnu, obično drvenu podlogu.

"Kada su svi kamenčići mozaika tako učvršćeni brašnom i vodom, u prostor između kamenčića, u fuge, lijeva se cementno mlijeko, zatim slijede polipropilenska vlakna kao armatura te čvrsti cement kako bi nastao neuništiv mozaik", priča Baničević.

Kada se cement osuši, mozaik se prevrene i lice, odnosno slika načinjena od kamenčića raznih boja, tek tada postane vidljiva.

Univerzalna širina velolučkih mozaika je 90 centimetara, dok duljina može varirati ovisno o motivu umjetnika.

Najveći dio kamena za mozaik ova udruga dobiva od domaćih kamenoklesara koji podržavaju projekt na način da doniraju kamen koji je u njihovoj proizvodnji otpad, ali se dobar dio kamena kupuje od donacija.

Koriste domaći, bijeli vapnenac, te granit i mramor u bojama koji se lome na potrebnu veličinu posebnom giljotinom. Kamen se može lomiti i pomoću čekića i malog nakovnja sa oštrim bridovima usađenog na masivnu, čvrstu podlogu.

U centru Vele Luke stoji spomen-pano, veliki mozaik kao uspomena na susret održan 1968. godine, kada je ovo malo otočko mjesto bilo domaćin prvog od tri međunarodna susreta umjetnika istoka i zapada koji su, s obzirom na društvenopolitički kontekst toga vremena, željeli ukazati na potrebu stvaranja, mira, prosperiteta i zajedništva.

Udruženje Likovno stvaralaštvo Vele Luke sada, točno pedeset godina od domaćinstva ovom međunarodnom likovnom susretu, nastavlja graditi na istim temeljima i vrijednostima trudeći se izgraditi Velu Luku kao grad mozaika u kojem vladaju zajedništvo, mir i ljubav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije