Ususret dodjeli Oscara: Zanimljive činjenice o prestižnoj nagradi

Radiosarajevo.ba
Ususret dodjeli Oscara: Zanimljive činjenice o prestižnoj nagradi
U noći s nedjelje na ponedjeljak u Los Angelesu održava se 90. dodjela Oscara. Ususret dodjeli otkrivamo vam zanimljive činjenice o prestižnoj nagradi koje možda niste znali.

Još je malo ostalo do najvažnije noći u Hollywoodu. Oscari će se i ove godine dodjeliti u čuvenom Dolby Theatreu, a svečanost dodjele vodit će Jimmy Kimmel.

Ususret ovogodišnjoj dodjeli Oscara donosimo vam neke zanimljivosti koje vrlo vjerovatno niste znali.

Prije same dodjele sve oči svake godine uperene su u oskarovski crveni tepih. No, ono što možda ne znate je to da je tepih na Oscarima ima posebnu nijanse crvene boje koja se ne koristi niti na jednoj drugoj manifestaciji osim na dodjeli Oscara.

Tepih se tradicionalno rasprostire u srijedu prije same ceremonije, a od eventualnih vremenskih nepogoda štiti ga nadzemna struktura izgrađena samo za tu svrhu.

Crveni tepih ispred Dolby Theatrea dugačak je 152 metra i širok 10 metara.

Uzvanike koji stižu na crveni tepih čeka oko 150 novinara iza zaštitne ograde.

Svi uzvanici, pa čak i najveće zvijezde, moraju pokazati svoju propusnicu.

Za obožavatelje je osigurano 735 sjedećih mjesta, a svoje mjesto mogu osigurati slučajnim odabirom na lutriji, raznim natjecanjima, promocijama, ali i ponekad preko prijateljskih i drugih veza.

Samo 50 fotografa ima pravo fotografirati uzvanike na crvenom tepihu. Što se pak tiče medijskih organizacija ove godine stiglo je čak 785 zahtjeva za akreditacijama, a odobreno je njih samo 299.

Ovogodišnja dodjela Oscara u Dolby Theatreu održava se po 17. put, a prenosit će se u više od 225 zemalja.

Ukupno bit će podijeljeno 48 zlatnih kipića, od čega polovica (njih 24) rezervirana je za natjecateljske kategorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije