Umro bivši gitarista Fleetwood Maca: Poslušajte "Albatross" koji ga je proslavio

J. M.
Umro bivši gitarista Fleetwood Maca: Poslušajte "Albatross" koji ga je proslavio
Foto: wiki / Danny Kirwan (1970)
U Londonu je u 69. godini umro Danny Kirwan, bivši gitarista britansko-američke grupe "Fleetwood Mac".

"Danny je našoj grupi davao ogromnu moć u ranim godinama. Njegova ljubav prema bluesu dovela ga je 1968. u Fleetwood Mac, gdje je pronašao svoj muzički dom", napisao je na Facebooku Mick Fleetwood, jedan od osnivača grupe.

Kirwan je u Fleetwood Mac stigao kao 18-godišnjak, nakon što je grupa izdala drugi album.

Samouki gitarista, Kirwan je briljirao izvodeći vibrato - tehniku sviranja lijeve ruke, gdje gitarista ne dižući prst sa žice lagano ga "ljulja" i tako stvara vibrirajući zvuk tona.

S Kirwanom, bend je objavio svoj prvi singl na čelu europskih top listi – neponovljivu instrumentalu "Albatross".

U naredne četiri godine učestvovao u snimanju albuma "Then Play On", "Blues Jam at Chess", "Future Game", "Kiln House"…

Kirwan je zaslužan za velike promjene u muzičkom pravcu Fleetwood Maca iako je samo četiri godine svirao u bandu. Veliki broj nastupa i snimanja narušio je njegovo zdravlje, došao je u problem s alkoholom. Pričalo se da po nekoliko dana ništa ne jede, a umjesto hrane u životu ga održava pivo…

Kap koja je prelila čašu bio je koncert na američkoj turneji u jesen 1972. godine, kada je rastreseni Kirwan razbio svoju Gibson Les Paul električnu gitaru i potom gledao ostatak banda koji se bez njega mučio na sceni. Zbog ovog incidenta je dobio otkaz, nakon čega je karijeru nastavio uglavnom samostalno…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije