U čast Keithu Flintu: Pjesme i energija zbog kojih smo voljeli njega i Prodigy

Radiosarajevo.ba
U čast Keithu Flintu: Pjesme i energija zbog kojih smo voljeli njega i Prodigy
Foto: Twitter / The Prodigy
Pjevač legendarne grupe Prodigy Keith Flint pronađen je mrtav.

Potvrdu ove tužne vijesti objavila je i sama grupa na svom Instagram profilu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Prodigy official (@theprodigyofficial) on

Kako je napisano, Keith je sebi oduzeo život proteklog vikenda...

Za one koji ne znaju ništa o ovoj kultnoj britanskoj grupi - The Prodigy je formiran 1990. godine.

Osnivač benda je Liam Howlett, koji je sasvim slučajno na jednom rave partyu upoznao Keith Flinta, i nakon što su se pronašli u istoj viziji muzike, odlučili su oformiti grupu ne sluteći šta će postati kasnije.

Zanimljiva je i pomalo nevjerovatna činjenica da je Keith Flint na početku bio samo plesač, ali je od 1996, nakon što je zapjevao u pjesmi Firestarter, postao "zaštitno lice" ovog već sada kultnog banda.

Upravo te godine, dva kultna hita - pjesme Firestarter i Breathe, koje i dan danas u ljudima pobuđuju nevjerovatnu energiju, Prodigy su lansirale kao planetarno popularan sastav.

Sama pojava Keith Flinta, čiji se intenzivni vokali nalaze na obje ove pjesme, bila je nezaboravna: glava obrijana po sredini, težak prsten u nosu i istrzani pokreti.

Ove dvije himne dance muzike svoje mjesto su našle na kultnom albumu Prodigya The Fat Of The Land, albuma koji je izazvao mnogo pažnje i kontroverze a objavljen je 1997. godine te je kasnije završio u Ginisovoj knjizi rekorda.

The Prodigy - undefined

Foto: Twitter: Omot albuma “The Fat Of The Land”

Naime, album The Fat Of The Land  je 1999. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda, zbog toga što je bio najbrže rasprodati muzički album u Velikoj Britaniji...

Pjesma Smack My Bitch Up, tačnije, video za ovu pjesmu, bio je zabranjen za prikazivanje u nekoliko zemalja zbog prizora upotrebe droga, seksa i vandalizma.

Zbog opscenog jezika na radio stanicama pjesma je puštana samo noću.

Kakve su pjesme stvorili na ovom albumu, najbolje ilustruje činjenica da je te daleke 1997. godine The Prodigy, kao “techno bend”, bio samo jedan od osam britanskih izvođača koji su ikada debitovali na prvom mjestu liste Billboard 200!

The Fat Of The Land je bila jedna od najbrže prodavanih ploča bilo koje britanske grupe, koja je do danas doživjela nekoliko platinastih izdanja širom svijeta.

Nakon ovoga albuma, Prodigyjevci postaju ikone među electro dance grupama...

Tokom svih ovih godina, albuma i pjesama koje su objavili, odsviranih koncerata i festivala širom svijeta, Liam Howlett, Keith Flint i Maxim postaju, vjerovatno najpoznatija trojka, koja je svoj muzički put započela još u 90-ima zauvijek promijenivši percepciju o electro dance bendovima.

Nakon današnje vijesti o Flintovoj smrti, mnogi smatraju da u techno kulturi više ništa neće biti isto...

Neka ti je vječna slava...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije