Turbofolk - muzika uz koju su rušili Hrvatsku i Bosnu

Radiosarajevo.ba
Turbofolk - muzika uz koju su rušili Hrvatsku i Bosnu
Foto: Ilustracija / Turbofolk uzeo maha

S dvije nove radio stanice, strateški raspoređene u dva najveća grada u Hrvatskoj, ova zemlja ulazi u novu eru turbo-folka, kaže se u analizi portala Express.hr.

Nema tome dugo kako je Jadranski radio u Splitu otkrio da doslovno preko noći slušanost može lansirati ravno u zvijezde ako u noćni program pušta Seku Aleksić i slične turbo folk zvijezde.

Zagreb, pak, tačnije oni Zagrepčani koji su do sada živjeli svoje najljepše trenutke po narodnjačkim klubovima poput "Ludnice", za kratko vrijeme trebali bi dobiti Extra FM, također turbo-folk radio, i to na frekvencijama 93,6 i 104,5 Mhz na kojima je do prije nekoliko godina živio, na kraju i umro sportski radio "Cibona".

Navodno bi se zagrebački radio s cajkama trebao pojaviti u eteru u junu. Nad pojavom ovakve dvije radio stanice u dva najveća urbana centra u jednoj mediteransko-srednjoeuropskoj zemlji u 21. stoljeću, teško da još postoji iko dovoljno naivan ko bi se iščuđavao.

I dok je kraj 80-ih označio smrt Novog vala, eksploziju nacionalizama, u prvom redu srpskog, ali i hrvatskog, u ratove u Hrvatskoj i BiH već bivša Jugoslavija u raspadu ušla je u stanju u kojem su novokomponirani narodnjaci/ disko-folk/ turbo u rađanju uletjeli u prostor urbane glazbe poput rocka, panka, pa i kojekakvog popa i tamo potpuno zavladali.

Ostatak analize pročitajte na ovom linku.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije