Tek sad otkriveni detalji o smrti Pinkija iz filma "Rane"

Radiosarajevo.ba
Tek sad otkriveni detalji o smrti Pinkija iz filma "Rane"
Foto: YouTube / Scena iz filma "Rane"

Mladog srpskog glumca Dušana Pekića gledatelji s ovih prostora pamte po ulozi Pinkija u kultnom filmu "Rane", no malo ko zna priču o njegovoj tragičnoj sudbini.

Pekić je tragično izgubio život 2000. kad je imao samo 19 godina, dok je bio na odsluženju vojnog roka. Njegova majka Milunka Tasić tek je prije nekoliko dana smogla snage pročitati nalaz obdukcije o smrti svog sina.

""Bio je u Kraljevu u vojsci, prethodnog dana je bila zakletva. Pretjerao je s pićem. Kada smo se rastali, otišao je s prijateljem do susjednog grada i nastavili su piti. Vratili su se oko ponoći u vojarnu, a kada je oficir ujutro budio vojnike, Dušana je ostavio da spava. Uvijek se teško budio", otkrila je za srpski Mondo

Nekoliko trenutaka kasnije neko je iz vojarne čuo krkljanje i shvatio da se mladi Pekić guši. No, kad je stigla pomoć već je bilo prekasno.

"U obdukcijskom nalazu piše da je smrt nastupila uslijed gušenja, zbog udisanja želučanog sadržaja. Nakon 18 godina sam se usudila pročitati taj nalaz", tvrdi majka koja nikog ne krivi za smrt mladog glumca.

"Nesretan je to splet okolnosti. Živeo je brzo i kratko, ali ispunjeno. Bio je spreman da sa svima sve podijeli, odjeću, hranu, kada nisu imali gdje, dovodio ih je kući da prespavaju. On je bio milostiv, zato još valjda opstaje u srcima mnogih, a to je korak do vječnosti", zaključila je i dodala da dugo vremena nije imala srca pogledati film po kojem ga mnogi pamte. 

"Kada sam prvi put to uspjela, htjela sam biti sama. I živ je, i nije. Kako da ga pomilujem po licu, kada čujem njegov glas… Danima poslije toga nisam izlazila među ljude", kaže.

Film "Rane" Srđana Dragojevića prati sudbinu dvojice dječaka iz Novog Beograda, Pinkija i Švabe, koji završavaju u svijetu kriminala. Švabu je glumio Milan Marić koji je kasnije otkrio da su on i Pekić bili veoma dobri prijatelji te da su mnoge mladenačke ludosti izvodili zajedno.

Pekiću je uloga u "Ranama" bila prva i posljednja, a iako nije pretjerano volio školu, bio je ustrajan u tome da će jednog dana upisati glumačku akademiju. Film "Rane" mnogi pamte i po tome što je na hrvatskoj premijeri prikazan s titlovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije