Svjetski poznati DJ snimio spot s jugoslavenskim spomenicima

Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati DJ snimio spot s jugoslavenskim spomenicima

Svoj posljednji spot, onaj za pjesmu Darkside, svjetski poznati DJ Alan Walker snimio je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. U spotu koji je pregledan više od osam miliona puta, mogu se prepoznati spomenik bitke na Sutjesci u Tjentištu (Bosna i Hercegovina) i spomenik revolucije naroda Moslavine u Podgariću (Hrvatska).

 Monumentalnu betonsku skulpturu u Tjeništu je 1971. u znak sjećanja na bitku na Sutjesci izradio kipar Miodrag Živković. Spomenik se sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik. Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njega Plato brigada s kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izveden od bijelog betona, a otkrio ga je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

tjentiste_spot.JPG - undefined

Spomenik revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mjesta Podgarić u Hrvatskoj, rad kipara Dušana Džamonje. Visok je deset, a širok 20 metara. 

Moslavačka gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba. S vremenom je Podgarić postao centar ustanka. Spot započinje kadrovima slapova Kravice kraj Ljubuškog.

Alan Olav Walker je 20-godišnji norveško-britanski DJ, koji je slavu postigao singlom Faded iz 2015. godine. Prošle godine DJ Mag stavio ga je na 17 mjesto 100 najboljih DJ-eva svijeta. Interesantno je da je Walker već jedan spot snimao na području Balkana - prošle godine je snimao spot u Kuparima, uništenom turističkom kompleksu u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije