Svijet se oprašta od genija: Stan Lee je znao kako da nas pretvori u djecu

Radiosarajevo.ba
Svijet se oprašta od genija: Stan Lee je znao kako da nas pretvori u djecu
Foto: EPA-EFE / Stan Lee

Stan Lee, legendarni crtač Marvelovih stripova, preminuo je jučer u 95. godini.

Umro jedan od najvećih crtača Marvela Stan Lee

Za vas koji ne znate vrijedi podsjetiti da je Stan Lee bio, recimo to tako, prvi Avenger (Osvetnik). Riječ je o čovjeku koji je, u saradnji sa umjetnicima kao što su Jack Kirby i Steve Ditko, stvorio slavne superheroje Spider-Mana, Hulka, Doktora Strangea, Fantastičnu četvorku; Daredevila, Black Panthera, X-Mene, te, s bratom Larryjem Lieberom, Ant-Mana, Iron Mana i Thora.

Njegovo pravo ime bilo je Stanley Martin Lieber, a ukoliko vas zanima zašto se brojni fanovi od njega opraštaju s rječju "Excelsior!", što je latinski izraz za "uzvišen/uvijek gore/uvijek na vrhu", to je zato što je to bila njegova slavna fraza. Sredinom šezdesetih, nedugo nakon što su Atlas stripovi preimenovani u Marvel, Lee je pisao mjesečnu kolumnu koju je potpisivao sa “Excelsior!”. Kako je jedne prilike kazao, htio je jedinstvenu riječ koju njegovi rivali neće moći kopirati: "Brojne izraze koje sam koristio u kolumnama i stripovima je uzeo neko drugi i koristio. Stoga sam tražio riječ za koju neće znati šta znači, niti će je znati napisati. I tako je nastao 'excelsior' i zaista, nikad ga niko nije 'uzeo'."

Stan Lee, koji je bio i veteran Drugog svjetskog rata - stvorio je kulturu stripoljubaca koji su obožavali njegove nesavršene heroje, one koji su imali izražene mane i crtu ljudskosti koja je nedostajala dotad savršenim izmišljenim junacima. Lee nam je donio kompleksne likove koji su imali loše raspoloženje, bili depresivni i gordi; svađali su se međusobno, brinuli kako će platiti račun i impresionirati djevojku; ponekad im je bilo dosadno, a ponekad su bili bolesni. Decenije "nerdova" opsesivno su čekali nove avanture koje su izlazile iz Stanovog pera, proganjali ga na konvencijama, a on je uvijek, za sve, imao vremena, osmijeh, zagrljaj i pokoji savjet. I tako do samog kraja.

A, onda je došla nova era. Nove tehnologije. Nove opsesije novih generacija. Među njima svakako filmovi, a blockbusteri koje milioni željno iščekuju već dulje od deset godina jesu Marvelove filmske priče.

Filmska saga počela je sa Iron Manom 2008. godine, pa su uslijedili The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011), Captain America: The First Avenger, The Avengers (2012), Iron Man 3 (2013), Thor: The Dark World (2013), Captain America: The Winter Soldier (2014), potom Guardians of the Galaxy (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) i Ant-Man (2015)

Uslijedila je zatim faza tri u kojoj su stigli Captain America: Civil War (2016), Doctor Strange (2016), Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017), Spider-Man: Homecoming (2017), Thor: Ragnarok (2017), Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018), Ant-Man and the Wasp (2018).

I ne samo da su nas naučili da sa ushićenjem čekamo kraj svakog toga filma i tzv. "post-credit" scene, u svakom od ovih filmova čekali smo i cameo (kratko pojavljivanje u filmu) Stana Leeja. Vozač autobusa, astronaut, vanzemaljac...šta sve nije bio Stan Lee i svaki put smo navijali i smijali se kad bi se na ekranu ukazala sijeda glava, naočale i brkovi, uz neku prilično sarkastičnu rečenicu.

Nedostajat će. Svakom fanu Marvela. Svakom od nas koji smo, svaki put kad bi gledali njegove avanture, opet postajali djeca.

Pogledajte i kako su se od njega oprostili glumci i redatelji koji su na ekranima oživjeli Marvelov univerzum:

 
 
 
View this post on Instagram

I owe it all to you,,, Rest In Peace Stan... #MCU #Excelsior #legend #rip #stanlee #TeamStark

A post shared by Robert Downey Jr. (@robertdowneyjr) on

 
 
 
View this post on Instagram

Thanks for everything, Stan.

A post shared by Ryan Reynolds (@vancityreynolds) on

 
 
 
View this post on Instagram

RIP Stan Lee ! You’re a legend my friend #rip #stanlee

A post shared by Jeremy Renner (@renner4real) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije