Slavni glumci koji su glumili u seriji "Band of Brothers"

Radiosarajevo.ba
Slavni glumci koji su glumili u seriji "Band of Brothers"
"Združena braća" ("Band of Brothers" ili alternativni prevod "Braća po oružju") jeste mini serija iz 2001. godine iz deset dijelova o Drugom svjetskom ratu, zasnovana na istoimenoj knjizi koju je napisao historičar i biograf Stephen E. Ambrose.

Izvršni producenti su Steven Spielberg i Tom Hanks, koji su ranije sarađivali u filmu slične tematike Spašavanje vojnika Ryana (1998).

Epizode su prvo prikazane na HBO-u, a još uvijek se često prikazuju na TV-mrežama širom svijeta. Radnja serije prati iskustva Lahke čete 2. bataljona 506. padobranske pješadijske regimente dodijeljene 101. zračno-desantnoj diviziji američke vojske.

Serija pokriva četinu osnovnu obuku u kampu Toccoa (Georgia), američki padobranski desant u Normandiji, Operaciju "Market Garden", bitku za Bastogne te dalje prema kraju rata, uključujući i zauzimanje "Orlovog gnijezda".

Prikazani događaji zasnovani su na Ambroseovim istraživanjima i zabilježenim intervjuima s veteranima Lahke čete. U epizodama je korišteno dosta umjetničke slobode, uz nekoliko razlika između zabilježene historije i filmske verzije.

Svi likovi zasnovani su na stvarnim članovima Lahke čete; neki od njih mogu se vidjeti u snimljenim intervjuima u uvodu svake epizode (međutim, njihova imena otkrivaju se tek na samom kraju čitave serije).

Zanimljivo je da su se u ovoj hit seriji pojavila (barem na kratko) neka od najpoznatijih glumačkih imena današnjice poput Michaela Fassbendera, Jamesa McAvoya, Davida Schwimmera, Toma Hardyja, Simona Pegga, ali i manje popopularnih glumaca poput Andrewa Scotta, Colina Hanksa, Michaela Cudlitza, te voditelja Jimmyja Fallona, a kameo ulogu imao je i Tom Hanks.

Michael Fassbender je glumio narednika Burtona 'Pata' Christensona u sedam epizoda.

David Schwimmer je glumio kapetana Herberta Sobela u tri epizode.

Tom Hardy je bio vojnik John Janovec u dvije epizode.

Simon Pegg je bio prvi poručnik William S Evans u dvije epizode.

Jimmy Fallon je bio poručnik George C Rice u jednoj epizodi.

Damien Lewis je bio major Rchard Winters u svih deset epizoda.

James McAvoy se pojavio u jednoj epizodi kao vojnik James W Miller.

Andrew Scott je bio vojnik John 'Cowboy' Hall u jednoj epizodi.

Tom Hanks je glumio neimonovanog britanskog oficira u dvije epizode.

Michael Cudlitz je bio narednik Denver 'Bull' Randleman u devet epizoda.

Ron Livingston je bio kapetan Lewis Nixon u deset epizoda.

Colin Hanks je bio prvi poručnik Lieutenant Henry Jones u dvije epizode.

Donnie Wahlberg je bio drug poručnik Carwood Lipton u deset epizoda.

Neal McDonough je bio prvi poručnik Lynn 'Buck' Compton u osam epizoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije