Sjećate li se Jelenka? Cijela bivša Juga pratila je avanture ove djece

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se Jelenka? Cijela bivša Juga pratila je avanture ove djece
Foto: Printscreen / Inserti iz serije "Jelenko"

U zimu 1981. godine na Televiziji Zagreb počela se emitirati serija Jelenko. Serija se emitirala svake nedjelje, a u 13 epizoda cijela bivša Juga pratila je avanture djece iz ličkih sela koja su u šumi pronašla lane čiju je mamu ubio lovokradica.

Za one koji se ne sjećaju, ekipa djece bila je podijeljena u dvije skupine - Goričane i Vrhovčane. Goričane je predvodio dječak Pero, dok je Vrhovčane predvodio Ivo. Goričani su lane, Jelenka, sakrili u napuštenu šumsku kolibu, odakle ga je ukrao Ivo i odnio kući.

Mnogi od nas pamte scene kada Ivin otac sprema zaklati lane, te ga dječak pušta u slobodu i zbog toga popije ozbiljne batine. 

Nezaboravne su scene bajkovite snježne idile u Lici kada se djevojčica Marica izgubi u snijegu tražeći Jelenka koji se u nevinoj dječijoj fikciji pretvorio u predivnog bijelog jelena. 

HRT i neke druge regionalne televizije su u nekoliko navrata reprizirale seriju Jelenko, a oni nostalgični među nama gledali su je s istim žarom kao prvi put, prije 38 godina. Malo je poznato da je muziku za seriju radio legendarni Arsen Dedić, a djeca koja su glumila u seriji prvi su se put u životu susrela s kamerom, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije