Sjećanje na jednu od najvećih: Danas je osma godišnjica smrti Amy Winehouse

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na jednu od najvećih: Danas je osma godišnjica smrti Amy Winehouse
Foto: EPA / Amy Winehouse

Prije osam godina napustila nas je jedna od legendarnih muzičkih diva, Amy Winehouse.

Amy je pažnju privlačila svojim razuzdanim životnim stilom jednako kao i moćnim glasom, a bitku s narkoticima izgubila je u 27. godini kad je umrla od trovanja alkoholom. Time se pridružila "Klubu 27" – muzičkim legendama koje su preminule u 27. godini na vrhuncu popularnosti – Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain itd.

Klub 27 je popularna teorija zavjere o smrti velikih muzičara koji su preminuli u 27. godini na vrhuncu popularnosti.

Amy je rođena 14. septembra 1983. kao drugo dijete u jevrejskoj porodici koja je živjela u zapadnom Londonu. Roditelji su joj se razveli kad je imala samo devet godina, a ona i brat su nastavili živjeti s majkom i bakom.

Već s trinaest upisala se u prestižnu londonsku školu Sylvia Young Theatre School gdje je pokazala nevjerovatan talent. Proslavila se svojim debitantskim albumom Frank 2003. godine.

jen drugi album Back to Black donio joj je pet Grammyja. Na tom je albumu bio i jedan od njenih najvećih hitova Rehab koji opisuje njene probleme s drogama i alkoholom te odbijanje bilo kakve pomoći oko liječenja njenih ovisnosti.

Početkom 2005. upoznala je Blakea Fielder Civila, koji će postati njen muž. Njihova veza je bila burna, a govorkalo se da je upravo on uveo Amy u svijet težih droga. Razveli su se 2009. godine nakon dvije godine braka. Godinu poslije – Amy se upustila u vezu s redateljem Regom Travisom i činilo se da će se uz njega uspjeti srediti, ali nakon prekida se vratila starim porocima.

Njena posljednja europska turneja otkazana je nakon propalog koncerta u Beogradu 18. juna 2011. Pjevačica je toliko bila pod utjecajem opijata da je jedva stajala, a razočarani fanovi su je izviždali. Posljednji javni nastup ove slavne pjevačice dogodio se u Camdenu, u Londonu 20. jula 2011. godine kad je nastupila kao gost iznenađenja na pozornici kako bi podržala svoje kumče, Dionne Bromfield.

O njenom je turbulentnom životu snimljen dokumentarac Amy (2015), koji je pokupio dvije nagrade za najbolji dokumentarac godine. Dokumentarac nam je dao uvid o Amy i njenoj autodestruktivnoj prirodi, njenoj nemogućnosti da se nosi sa slavom. Bila je tvrdoglava osoba, sklona depresiji s premoćnim glasom "promukle note" zbog čega su je mnogi upoređivali sa Ellom Fitzgerald i Billie Holiday

Interesantno je da je režiser ovog dokumentarca Asif Kapadia imao dopuštenje od njene porodice, pa ipak reakcije porodice nisu bile pozitivne na nju. Po mišljenju mnogih, njen otac je predstavljen kao negativac. To dodatno naglašava tragičnost njene najpoznatije pjesme Rehab, gdje jedan od glavnih stihova glasi kako „nema vremena otići na liječenje/ako njen tata misli da je dobro“. Upravo je simbolika te pjesme ono što djeluje zastrašujuće.

Amy je preminula 23. jula 2011. Njeno je tijelo pronašao tjelohranitelj koji je pozvao hitnu pomoć, a pjevačica je proglašena mrtva na licu mjesta. Uprkos autodestruktivnom životu, Amy je iza sebe ostavila zavidan broj hitova po kojima će je mnogi pamtiti još dugo...

Amy, počivala u miru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije