Sarajevski bend Činčila objavio drugi album "Bez oblika"

Radiosarajevo.ba
Sarajevski bend Činčila objavio drugi album "Bez oblika"
Foto: Zlata Hodžić / Sarajevski bend Činčila

Alternativni sarajevski bend Činčila objavio je svoj drugi po redu studijski album "Bez oblika", pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media. Cijeli album dostupan je na svim digitalim servisima putem OVOG linka.

Izdanje se sastoji od trinaest autorskih pjesama koje jasno ukazuju na progresivnost ovog benda koji je u međuvremenu nadogradio svoj zvuk, te samim tim dobio i novu formu.

Album "Bez oblika" se pretežno bavi tematikom koja je životno aktuelna za mlade danas, ali i za sve one generacije koje „robuju“ uslijed društvenih kretanja prouzrokovanih surovim tranzicijskim procesima ka globalnom kapitalističkom režimu, u kojem konzumerizam diktira vrijednosti i uspostavlja sistem gdje je svaki vid individiualnosti suvišan, gdje na kraju i sama umjetnost opstaje samo kao roba.

Tekstovi na albumu tematski predstavljaju autorsko viđenje doživljaja mladih ljudi u odnosu na njihovu perspektivu, te preispitivanje sebe i okruženja u kojem se nalaze, stila života koji izgleda da je neminovan i nametnut. Pozicija mladih u današnjem društvu je komplikovana i u sistemu ne obećava toliko pozitivnu budućnost, što ima i jak uticaj na emotivno stanje današnjeg mladog čovjeka.

Frontmen benda Vanja Solaković kaže da je album "Bez oblika" prvenstveno za one što "vide, čuju i misle". To se očigledno odnosi na progresivnu manjinu, koja je po njegovom mišljenju i globalno jedina nada da se stvari okrenu ka pozitivnijem, te smatra da treba što više, naročito kroz umjetničko djelovanje, održavati progresivnost koju pruža omladina. Činčila je u sklopu ovog albuma najavila i mnogobrojne promotivne koncerte širom regiona.

Album je sniman u studiju Space Echo. Audio inžinjer albuma je Kemal Sulejmanović dok je miks i mastering radio Haris Saračević u studiju Bigfoot audio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije