Režiser "Titanica" otkrio zbog čega Jack nije mogao preživjeti brodolom

Radiosarajevo.ba
Režiser "Titanica" otkrio zbog čega Jack nije mogao preživjeti brodolom
Ljubitelji filma “Titanic” već dugo raspravljaju o tome da li je glavni junak Jack, koji se utopio poslije potonuća broda, mogao preživjeti.

Naime, na vratima na kojima je kao na splavu plutala Rose, bilo je dovoljno mjesta i za Jacka, što je dokazao čak i čuveni dvojac iz emisije “Mythbusters” koja se emitira na Discovery Chanellu.

Također, srednjoškolke u Australiji uspjele su dokazati da bi Jack mogao preživjeti na Titanicu sa Rose da su se dosjetili nečeg vrllo jednostavnog.

Učenice Abigail Wicks, Christy Zhang i Julia Damato pomoću matematičke formule otkrile su da su Jack i Rose samo trebali staviti svoje prsluke na napuhavanje ispod kobnih vrata te da bi tako na njima mogli plutati oboje.

Međutim, to se nije dogodilo, a reditelj filma James Cameron konačno je, nakon dvadeset godina otkrio zašto Jack nije preživio.

"Odgovor je jednostavan, na 147. stranici scenarija piše da Jack umre. Takav je bio umjetnički odabir, na vratima je bilo mjesta za nju, ali ne i za njega", naveo je Cameron i dodao da već 20 godina dobija isto pitanje.

"To bar govori o tome da je publika toliko zavoljela Jacka da ih pogađa njegova smrt. Da je preživio, kraj filma izgubio bi smisao. Film je o smrti i razdvajanju, morao je da umre. Da nije poginuo tako, smislio bih neki drugi način. To se zove umjetnost, stvari se događaju iz umjetničkih razloga, a ne fizičkih", dodao je Cameron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije