Prvomajska parada: Karneval Jugoslovenskog socijalizma

Radiosarajevo.ba
Prvomajska parada: Karneval Jugoslovenskog socijalizma
Arhiv / Prvi maj za vrijeme SFRJ
Kako se u vrijeme SFRJ slavio Prvi maj?

Velike parade bile su uobičajen način prikazivanja moći i vjere u radničko samoupravljanje, bratstvo i jedinstvo.

"Radnici, seljaci i poštena inteligencija" – kako se tada govorilo – defilovali bi pred narodom koji je stajao na  trotoarima i rukovodiocima koji bi bili na tribinama.

Beogradskih parada prisjeća se pisac Ivan Ivanji:

"Na čelu parade marširali su zastavnici. Posle njih se koračalo sa ogromnim portretima partijskih i državnih rukovodilaca, državnim grbom, petokrakom i srpom i čekićem velikim po nekoliko metara, i sa bezbroj parola koje su slavile pobedu proleterijata. Zatim su se predstavljale firme, opštine, razna zanimanja. Prolazili su traktori koji su vukli poljoprivredne mašine. Na kamionima su pekari pekli hleb, dimničari se pravili da čiste dimnjake, frizeri su frizirali i brijali, rudari bajagi kopali rudu, balerine su igrale – svi u svojim radnim uniformama.

Neki kamioni su predstavljali prave male bašte sa živim cvećem, na drugima su bile montirane šine kao simbol omladinskih radnih akcija, čitavi mali brodovi, ali i avioni – nadletanja su došla u modu nešto kasnije. Sećam se jednog kamiona sa ogromnim maketama knjiga i natpisom "Knjige u narod". Svako preduzeće, svaka škola, svaki deo grada hteli su da se pokažu u što boljem svetlu, izmišljali su originalne nošnje, kostime i maske, pravile su se prave scenografije i koreografije na vozilima.

Na tribini ispred skupštine stajali bi nasmejani drug Tito i državno rukovodstvo, ali bilo je publike duž cele trase, ljudi su bili na prozorima, a na trotoare su radoznalci izlazili rano da bi posedali na hoklice i sanduke koje bi doneli, jer televizije u vreme tih prvih parada još nije bilo, ali bilo je mnogo iskrenog veselja", prisjeća se pisac za beogradsko Vreme.

Ipak i ovaj običaj polako je blijedio, pa je posljednja prvomajska parada u Beogradu održana 1985. godine. 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije