Prijatelji makedonske dive: Obnovit ćemo grob kraljice Esme Redžepove

Radiosarajevo.ba
Prijatelji makedonske dive: Obnovit ćemo grob kraljice Esme Redžepove
Foto: Tihomir Begić / Esma Redžepova i Ramo Dedić

"Moji su roditelji imali restoran Ciganska noć, između Banje Luke i Bosanske Gradiške. Tamo su dolazile najveće zvijezde, a među njima je bila i Esma Redžepova, rekao je za 24 sata.hr Ramo Dedić (62). Bio je uzbuđen pri upoznavanju kraljice romske glazbe, a tad je imao 18 godina.

To je bio početak njihova prijateljstva koje se nastavilo desetljećima. 

"Uvijek bismo se našli kad bi dolazila u Hrvatsku", ispričao je Ramo. Njezina smrt ih je pogodila, ali najveći šok je uslijedio kad su vidjeli fotografije groba Esme Redžepove. Njezino posljednje počivalište je hrpa zemlje s jednom tablom.

"Moja žena Jasmina se rasplakala kad je vidjela na što grob sliči. Nije bilo dobro ni mojim unucima Tini i Tilenu, kojima je Bandić kum",  govori Dedić.

Kada je vidio koliko je to pogodilo djecu, Ramo je odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

esma_redzepova_EPA.jpg - undefined

Esma Redžepova (Foto: EPA)

"Napravit ćemo Esmi spomenik kakav zaslužuje", kaže i dodaje kako će novac prikupiti donacijama na večeri. Kada prikupe određen iznos, kontaktirat će klesare. Što se tiče izgleda spomenika, Ramo tačno zna šta želi da krasi njezin grob u Skoplju. Ispričao je kako će Redžepovoj, s obzirom na to da je kraljica romske glazbe, napraviti krunu koju će objesiti na vrh spomenika.

"Poslat ću klesare da joj naprave najljepši spomenik", rekao je Ramo.

O Esmi ima samo riječi hvale.

"Esma je bila izrazito humana, takva dobrota se rijetko viđa", izjavio je Ramo.

Inače, Redžepova je posvojila 47 sinova i jednu kćer. Kako kaže Dedić, obožavala je djecu.

"Nažalost, nikada nije mogla imati biološku", rekao je Ramo.

Muzičarka je dvaput bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a 2013. dobila je titulu Nacionalnog umjetnika Makedonije. Sve je ostavila državi jer je smatrala kako je svoju djecu zbrinula. Unuci Esmina brata, odnosno njezini najbliži krvni srodnici s državom se spore na sudu oko ostavštine.

Umrla je krajem 2016. godine, a domovini je ostavila i kuću od 750 kvadrata koja je danas devastirana. Nestali su urna Esmina supruga Svete Teodosijevskog, zatim Esmine haljine, odlikovanja, a navodno više nema ni radijatora.

Iako je grob pust, Esmina jedina kći Eleonora tvrdi kako nije istina da nitko tamo ne dolazi. Njezina menadžerica Vesna tvrdi da je Esma jednom sinu ostavila autorska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije