Pričali su da je čudna, a postala je najbolja pjesma svih vremena: Bohemian Rhapsody

Radiosarajevo.ba
Pričali su da je čudna, a postala je najbolja pjesma svih vremena: Bohemian Rhapsody
PrtScr / Bohemian Rhapsody

Iako mu kritičari nisu posebno naklonjeni, "Bohemian Rhapsody", biografska drama o legendarnoj britanskoj rock skupini Queen i frontmenu Freddieju Mercuryju, privlači ogroman broj gledatelja i svakako je jedan od filmova o kojem se ove sezone najviše pisalo.

Film je naziv dobio po njihovom vjerojatno najvećem hitu koji je unatoč netipičnom i radio postajama neprilagođenom formatu postao njihova najpopularnija pjesma, a nalazi se i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbolja pjesma svih vremena. Po mnogim anketama proglašena je najboljom pjesmom svih vremena.

Pjesmu znaju svi, ali postoji mnogo toga što prosječni slušatelji ne znaju o ovom bezvremenskom hitu, piše Index.hr.

1. Freddie Mercury pjesmu je počeo pisati još 1968.

 Ideja se pojavila još 1968. kada je Freddie bio student na londonskom sveučilištu Ealing. Imao je samo jedan stih "mama, just killed a man", ali nije imao melodiju. U njegovoj glavi tekst je imao lagani western prizvuk pa je svoju pjesmu u nastanku tada nazivao "The Cowboy Song".

2. Producent nije bio lud za opernim dijelom

 Roy Thomas Baker, producent koji je radio na albumu "A Night at the Opera", kostur pjesme čuo je u Freddiejevom londonskom stanu. Freddie je sjeo za klavir i odsvirao mu prvi dio pjesme da bi u jednom trenutku stao i uzviknuo: "A na ovom dijelu kreće opera". Baker se nasmijao jer je bio uvjeren da se pjevač šali, ali kada se Mercury nekoliko dana kasnije pojavio u studiju s papirima na kojima je imao sve ideje, Baker se potrudio učiniti sve kako bi ostvario Freddiejevu viziju.

3. Još jedan "Galileo"

 U to vrijeme, snimanje je podrazumijevalo maksimalno 24 kanala na analognoj traci, ali harmonije na opernom dijelu (pjevali su ih Mercury, Roger Taylor i Brian May) zahtijevale su 180 kanala vokala i bek vokala što je toliko istrošilo traku da je na kraju bila gotovo prozirna. Na kraju su ovaj "tročlani zbor" snimali tri tjedna u pet različitih studija, a Mercury je neprestano želio snimiti još jedan "Galileo".

4. Elton John mislio je da je pjesma prečudna za radio

Prije nego su je objavili, menadžer Queena grubu je verziju pustio jednom od svojih klijenata, Eltonu Johnu, ne bi li dobio njegovo mišljenje. Kad ju je čuo, Elton je izjavio: "Jesi li jebeno lud?"

Nakon što je čuo šestominutnu pjesmu, zaključio je da je pjesma preduga i prečudna da bi je puštali na radiju.

5. Elton i izdavači nisu, ali netko je ipak prepoznao hit potencijal

 Dio uspjeha "Bohemian Rhapsody" duguje britanskom voditelju Kennyju Everettu koji je u to vrijeme vodio popularni radijski show. Prije nego se album pojavio, izdavačka kuća EMI forsirala je Queen da kao prvi singl izbace "You're My Best Friend". Everett se dočepao pjesme "Bohemian Rhapsody", ali uputa izdavača je bila da tu pjesmu ne pušta.

U sljedeća dva dana Everett je u eteru pjesmu pustio 14 puta, a slušatelji su počeli manijakalno nazivati radio stanicu i trgovine da provjere mogu li nabaviti pjesmu. EMI je bio prisiljen pustiti pjesmu kao singl.

6. Promocija nije bila jednostavna

Nakon što su pjesmu objavili, bend se našao u problemima. U to vrijeme bilo je popularno predstaviti pjesmu u emisijama kao što je Top of the Pops, ali Queen je baš u to vrijeme krenuo na turneju, a i bilo im je glupo pretvarati se da pjevaju operne dijelove na playback.

Problem su riješili tako što su snimili promotivni film ili "pop promo", video koji će se moći prikazivati ne samo u Velikoj Britaniji, već i na drugim tržištima. Primjerice, američkom. Naravno, govorimo o videospotu.

7. Spot snimali manje od četiri sata

 Članovi benda pojavili su se u studiju Elstree (gdje su odrađivali i probe za turneju). Počeli su u pola osam ujutro i bili gotovi do pola 12. Video je koštao 4500 funti i bio je to prvi spot koji je režirao Bruce Gowers koji je nakon toga ostvario velik uspjeh u Hollywoodu gdje je režirao MTV Movie Awards, dodjelu Emmyja i prvih deset sezona "American Idola".

8. Scena u "Wayneovom svijetu" snimala se puno dulje

 I dok se spot snimao samo četiri sata, scena u kojoj Wayne, Garth i ekipa slušaju "Bohemian Rhapsody" snimala se 10 sati. Dana Carvey nije mogao na vrijeme naučiti tekst pa često možemo vidjeti da pogrešno miče usnama, a svi glumci kasnije su se požalili da imaju problema s vratom zbog "headbanganja".

9. Gong

Nakon što su krenuli koncertno promovirati album, bubnjar Roger Taylor svoje je bubnjeve opremio golemim gongom samo kako bi mogao odsvirati posljednju notu u pjesmi "Bohemian Rhapsody".

10. Vinil vrijedan 5000 dolara

 Jedan od najskupljih vinila vezanih za Queen je 7-inčna verzija singla na plavom vinilu. U ljeto 1978. EMI je osvojio kraljičinu nagradu za posebna dostignuća na polju izvoza, a glavni razlog njihovog izvoznog uspjeha je upravo Queen. Kako bi proslavili dobivanje ove nagrade, EMI je otisnuo 200 ploča singla "Bohemian Rhapsody" na plavom vinilu. Prve četiri kopije pripale su članovima benda, a ostale kopije podijeljene su prijateljima i rodbini. Originalne kopije danas postižu cijenu do 5000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije