Priča o legendi sarajevskog rock'n'rolla: Objavljen dokumentarni film “Tifa”

Radiosarajevo.ba
Priča o legendi sarajevskog rock'n'rolla: Objavljen dokumentarni film “Tifa”
Print Screen / Goran Bregović i Mladen Vojičić Tifa

FIST je na Youtubeu zvanično postavio dokumentarni film “Tifa”, koji donosi priču o popularnom pjevaču Mladenu Vojičiću Tifi, a koji je režirao novinar Bakir Hadžiomerović. 

Priču o legendi sarajevskog rock and rolla, jednom od najboljih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije i najkontroverznijih javnih ličnosti u regionu koja objašnjava njegovu popularnost, zapravo je kroz vizuru reditelja Bakira Hadžiomerovića, priča o jednom gradu i njegovim ljudima, o minulom vremenu i sarajevskoj raji.

Neki arhivski materijali koji se pojavljuju u filmu, a koji su zabilježeni kamerom Davora Pušića su stari preko 20 godina. Autori filma pratili su Tifu na svim njegovim koncertima, ali većina materijala u filmu zapravo je zabilježena na privatnim druženjima Tife i njegovih prijatelja.

Više od trideset sati snimljenog materijala pretočeno je kroz 50 minuta u svojevrsni dokument jednog vremena. Osim što prikazuje sarajevske trenutke od prije 20 ili više godina, u filmu govore i brojne poznate Sarajlije, pojedinci koji su obilježili sarajevsku kulturnu, muzičku i društvenu scenu, kao i neki od najpoznatijih rokera bivše Jugoslavije.

tifa_bijelo_dugme_prscr.jpg - undefinedScreenshot: Tifa u Bijelom dugmetu

U filmu govore: Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović, Ruždija Metanović, Nermin Tulić, Vlado Podany, Nedžad Merdžanović, Dragan Vikić, Mustafa Čizmić, Nedim Tabaković Čuka…

Poseban osvrt u filmu je Tifin ratni period od 1992. do 1994. godine kada su nastale legendarne i nezaboravne pjesme: Ponesi zastavu i kultna Grbavica, kao i legendarni koncerti u Skenderiji i na Dobrinji, kao i raritetni snimci ratnog koncerta u Slogi iz novembra 1993. godine, atmosfera na sceni i iza scene.

Veliki dio filma čini arhivski material sniman od sredine osamdesetih, pa do početka novog milenijuma (snimano BETACAM SP sistemom kao i VHS-om). Film nema klasičnog spikerskog offa, grafika koje objašnjavaju stvari niti statističkih podataka koje je moguće pronaći na Wikipediji ili internetu. Snimci su autentični i nastajali su u backstageu koncerata, na dernecima, putovanjima. Većina snimaka do sada nigdje nije prikazana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije