Posljednji naklon: Slavne ličnosti koje su nas napustile u 2016. godini

Radiosarajevo.ba
Posljednji naklon: Slavne ličnosti koje su nas napustile u 2016. godini
U 2016. godini napustila su nas velika imena iz svijeta muzike, filma...

Godina koja je na izmaku počela je smrću velikog pjevača, muzičke ikone i legende pop kulture Davida Bowieja.

David Bowie

Bowie je u 69. godini preminuo 10. januara, nakon borbe s karcinomom. Na sceni je bio aktivan punih pet decenija i vječno sklon mijenjanju muzičkog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, videoredatelj i vizualni umjetnik.

Alan Rickman

Četiri dana nakon Bowieja, preminuo je i slavni britanski glumac Alan Rickman, kojeg najbolje znamo iz serijala o Harryju Potteru. Glumac je bolovao od raka, a preminuo je u 69. godini.

Postao je jedan od omiljenih britanskih glumaca nakon uloga profesora Snapea u Harry Potteru i Hansa Grubera iz filma Umri muški, a posudio je i glas plavoj gusjenici u filmu Tima Burtona Alisa u zemlji čuda.

Umberto Eco

Dvadesetog februara preminuo je književnik, književni kritičar, esejist i sveučilišni profesor Umberto Eco, velikan koji je svojom književnošću ostavio duboki trag na svjetskoj književnoj sceni.

Umberto Eco ostat će najpoznatiji širokoj publici po svom romanu Ime ruže, koji je bio ujedno i njegov prvi roman. Bio je jedno od najcjenjenijih svjetskih književnih imena. Neko je vrijeme predavao na čuvenom Harvardu, a radio je kao redoviti profesor semiotike na Sveučilištu u Bologni.

Dragan Nikolić

Legenda balkanskog glumišta Dragan Gaga Nikolić preminuo je u martu, u 72. godini života nakon duge borbe s teškom bolešću.

U 50 godina dugoj karijeri Dragan Nikolić ostvario je blizu 180 uloga na filmu i televiziji, a najviše su mu „ležali” likovi mangupa-šmekera.

Debitovao je kao vojni policajac 1964. u filmu Pravo stanje stvari Vladana Slijepčevića, a posljednji put pred kamerama se pojavio prošle godine u Montevideo, vidimo se. Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj...

Marinko Madžgalj

Glumac Marinko Madžgalj preminuo je u martu ove godine, u 37. godini nakon duge borbe s bolešću.

Madžgalj je rođen 1978. u Beogradu, ali je odrastao u Kotoru. Popularnost je stekao u TV seriji Crni Gruja, ali i u grupi Flamingosi u kojoj je pjevao s Ognjenom Amidžićem.

Denise Robertson

U aprilu nas je napustila i slavna Denise Robertson (90), jedna od najomiljenijih američkih glumica.

Glumačku je karijeru započela još tokom '50-ih godina prošlog vijeka, a igrala je uloge na Broadwayju, u brojnim filmovima i televizijskim serijama. Ipak, najveću je slavu stekla ulogom Raymondove majke u humorističnoj seriji Svi vole Raymonda, za koju je osvojila i četiri Emmyja.

Prince

U aprilu je umro i legendarni muzičar Prince, iznenada, u 57. godini života.

Prince je jedan je od najznačajnijih rock muzičara osamdesetih godina, veliki kompozitor, pjevač, producent i gitarista. Bio je istinski nastavljač onoga što je u razvoju električne gitare započeo Jimmy Hendrix, ali ipak po svom muzičkom stilu bio je potpuno originalan i svoj. Ostat će zapamćen po svom osobenom funk stilu kojeg je vješto utkao u savremenije žanrove.

Velimir Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja nakon duge bolesti u bolnici Sveti Sava u Beogradu. Čuveni Valter otišao je sam i u snu.

Glumio je i heroje i zlikovce. Tokom '60-ih i '70-ih se ustoličio kao jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije. Kasnije se dokazao i u drugim žanrovima, svaki njegov film ili serija bili su popularni, a njegove replike kultne.

Muhammad Ali

Legenda boksa Muhammad Ali preminuo je u rano jutro 4. juna, u 75. godini poslije 31-godišnje borbe s Parkinsonovom bolesti.

Ali, čiji je um bio britak kao i udarci kojima je obasipao protivnike, dominirao je boksom dvije decenije prije nego što vrijeme i Parkinsonova bolest, izazvana hiljadama udaraca u glavu, nije okončala njegovu karijeru 1981. godine.

On je osvajao i branio šampionsku titulu u historijskim mečevima na egzotičnim lokacijama, dizao je glas u ime Afroamerikanaca, a poznata je priča i da je odbio da ga regrutiraju u američku vojsku tokom rata u Vijetnamu zbog njegove muslimanske vjere.

Milorad Mandić Manda

Poznati glumac Milorad Mandić Manda preminuo je u junu, na bini usred premijere dječije predstave Petar Pan.

On je imao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima Lepa sela, lepo gore, Ivkova slava, Mrtav ladan, Pljačka Trećeg rajha, Točkovi, Tri palme za dve bitange i ribicu, Braća po materi, te u serijama Selo gori, a baba se češlja, Ravna gora, Jagodići, Bolji život.

Gene Wilder

Poznati američki glumac i komičar Gene Wilder preminuo je u augustu, u 84. godini. Tužnu vijest potvrdila je njegova obitelj i kao uzrok smrti navela Alzheimerovu bolest.

Gene se proslavio ulogom Willy Wonka u filmu Willy Wonka i tvornica čokolade. Često je surađivao s Melom Brooksom kao i s Richardom Pryrom. Glumio je u filmovima Divlja sedla, Producenti i Mladi Frankenstein koji su obilježili njegovu karijeru. Gene je dva puta bio nominiran za Oscara, a 1989. godine dijagnosticiran mu je non-Hodgkinsov limfom.

Mira Stupica

Velika dramska umjetnica Mira Stupica preminula je u augustu, u 93. godini i u domu za stara lica u Zemunu. Stupica je pretrpjela težak moždani udar, operirana je, ali nije uspela da se oporavi. Samo dva dana prije smrti proslavila je rođendan.

Ostavila je izuzetan trag u dramskoj umjetnosti, i na sceni i na platnu. Dobila je najprestižnija priznanja, proglašena glumicom 20. vijeka.

Kenny Baker

Britanski glumac Kenny Baker, koji je "glumio" slavnog robota R2-D2 u šest filmova franšize Ratovi zvijezda, umro je u augustu, u 82. godini.

Baker se također pojavio u velikom broju poznatih filmova, poput Flasha Gordona, Čovjeka-slona, Gooniesa i Vremenskih bandita.

Neka Sila bude s njim.

Leonard Cohen

Leonard Cohen, slavni pjevač, muzičar i pisac, čija je karijera trajala dulje od 50 godina, preminuo je u 82. godini, u novembru 2016. godine.

Cohen je bio mračna eminencija u malom panteonu izrazito utjecajnih muzičara koji su izrasli šezdesetih i ranih sedamdesetih. Samo je Bob Dylan imao veći utjecaj iz ove generacije, a s njegovom poezijom mogli su se mjeriti još samo Paul Simon i Joni Mitchell. Cohenov nezaboravni glas, zvuci njegove gitare i horski bek vokali kreirali su pjesme koje su govorili o ljubavi i mržnji, o seksu i spiritualnosti, ratu i miru, uzvišenju i depresiji. Njegov posljednji album You Want It Darker izašao je ranije ove godine.

„Nikad nisam razmišljao o tome da će doći kraj“, kazao je Cohen 1992.

Zsa Zsa Gabor

Na kraju godine napustila nas je i holivudska diva Zsa Zsa Gabor, koja je 18. decembra u svom domu doživjela srčani udar. Odmah je prebačena u bolnicu, ali bilo je prekasno i liječnici joj nisu mogli spasiti život. 

Rođena je kao Sari Gabor i 1936. postala je Miss Mađarske. U Ameriku je došla 1941. i bila je jako tražena glumica zbog svog europskog šarma. Za nju kažu da je jedna od preteča današnjih starleta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije