Izrael pobjednik Eurosonga 2018., Srbija se loše plasirala

Radiosarajevo.ba
Izrael pobjednik Eurosonga 2018., Srbija se loše plasirala
Foto: EPA / Pobjednica Eurosonga 2018.
U noći s 12. na 13. maj Europa je na 63. takmičenju za najbolju pjesmu u lisabonskoj "Altis areni" izabrala Izrael s pjesmom "Toy".

Izrael je kao pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga predvodila sjajna Netta Berzaili, a u finalu je osvojila 529 bodova.

Naše komšije iz Srbije predvođene Sanjom Ilić & Balkanika - s pjesmom Nova Deca završile su na 19. mjestu sa 113 poena. U finalu se pojavilo ukupno 26 finalista - Ukajina, Španija, Slovenija, Litvanija, Austrija, Estonija, Norveška, Portugal, Velika Britanija, Srbija, Njemačka, Albanija, Francuska, Češka Republika, Danska, Australija, Finska, Bugarska, Moldavija, Švedska, Mađarska, Izrael, Holandija, Irska, Kipar i Italija.

Slovenija je završila na 22. mjestu.

Od 2016. godine, Eurovizija ima novi sistem glasanja koji kombinira glasove publike i profesionalnog žirija svake zemlje. I dalje nije moguće glasati za "svog" predstavnika.

Najprije su gledaoci čuli glasove žirija svake zemlje, uključenjem po jedne osobe iz zemalja učesnica.Tek onda su glasovi publike putem telefona, SMS-a ili aplikacije svih zemalja učesnica bili iskombiniraniu ukupan score svake pjesme.

I žiriji, i publika koriste sistem glasanja od jedan do osam, zatim deset i 12 poena. Podsjećamo da se Bosna i Hercegovina zbog teške finansijske situacije nije takmičila na ovogodišnjem Eurosongu u Portugalu.

 

Voditeljie takmičenja su bile TV voditeljice Sílvia Alberto, Filomena Cautela i Catarina Furtado te portugalsko-američka glumica Daniela Ruah. Ovo je prvi put da su sastav činile četiri žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije