Pogledajte reakciju Makedonaca u trenutku kad su saznali da su nominovani za Oskar!

Radiosarajevo.ba
Pogledajte reakciju Makedonaca u trenutku kad su saznali da su nominovani za Oskar!
PrtScr / Čestitamo!

Fantastični makedonski dokumentarac Honeyland (Medena zemlja) nominiran je u čak dvije kategorije za prestižnu nagradu Oscar!

Film koji su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov nominiran je za najbolji dokumentarni i najbolji strani film.

"Kroz ženu koju smo upoznali slučajno, svijetu se otvorila priča - alegorija globalne slike gdje se ljudi i priroda bore za opstanak. Sretni smo što su svjetski kritičari i članovi Akademije prepoznali krik planete“, napisali su, između ostalog, na službenoj Facebook stranici filma.

Ekipa iz Sjeverne Makedonije (za koju ćemo svakako navijati 9. februara i kojoj želimo da pobijedi u obje kategorije!, op.a.) imala je i predivnu, preemotivnu (a, kako bi drugačije!) reakciju na saznanje da su dobili nominacije, što su i zabilježili:

Honeyland je film koji morate pogledati.

Priča je to o ženi koja koristi drevne pčelarske tradicije za uzgoj meda u planinama Sjeverne Makedonije.

Kada se dosele komšije, "nomadi", pokušaju to isto učiniti, ali to postaje izvor napetosti jer zanemaruju njenu mudrost i savjete...

Film je već dosad osvojio brojne nagrade među kojima su tri nagrade Sundance Film Festivala (Najbolji dokumentarni film, Najbolja fotografija i Posebna nagrada žirija), a New York Times ga je krajem 2019. proglasio filmom godine.

Film Joker ovogodišnji je rekorder po broju nominacija, osvojivši ih 11, uključujući nominacije za najbolji film, najboljeg glumca te režisera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije