Pod velikim sigurnosnim mjerama počinje festival u Cannesu

Anadolija
Pod velikim sigurnosnim mjerama počinje festival u Cannesu
Pod velikim sigurnosnim mjerama večeras počinje 70. Filmski festival u Cannesu.

Grad je ukrašen posterima te su postavljene i bine na kojima će biti održane aktivnosti tokom jedne od najprestižnijih filmskih smotri u svijetu, koja traje do 28. maja.

U okolini bulevara Croisette kuda će prolaziti filmske ekipe iz sigurnosnih razloga postavljena je željezna ograda.

Festival će biti otvoren filmom "Ismael's Ghosts", francuskog reditelja Arnauda Desplechina, a u kojem glumi Marion Cotillard.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija bit će 67-godišnji španski reditelj Pedro Almodovar, a slavna italijanska glumica Monica Bellucci ove će godine, drugi put nakon 2003, biti voditeljica svečanosti otvaranja i zatvaranja Filmskog festivala u Cannesu.

U žiriju ovogodišnjeg festivala nalazi se i njemačka rediteljica Maren Ade, američka glumica Jessica Chastain, kineska Fan Bingbing, francuska glumica, scenaristica i pjevačica Agnes Jaoui, zatim južnokorejski reditelj Park Chan-wook, američki glumac Will Smith, italijanski reditelj Paolo Sorrentino i francuski kompozitor Gabriel Yared. 

Za prestižnu Zlatnu palmu takmiči se 18 filmova među kojima se nalazi i "The Meyerowitz Stories" američkog reditelja Noaha Baumbacha, "Loveless" ruskog režisera Andreja Zvjaginceva"Okja" reditelja Bong Joon-Hoa, "120 beats per minute" Robina Campilla, kao i "You Were Never Really Here" Lynne Ramsayja. 

Sve pripreme su završene, a ovogodišnji festival će biti održan pod visokim sigurnosnim mjerama. Zabranjeni su i letovi iznad grada, a oko najprometnije ulice Croisette postavljeno je oko 400 betonskih saksija radi prevencije od bilo kakvog napada uz pomoć vozila. 

Na nekim područjima su postavljeni i snajperisti. Tokom festivala angažovano je oko 700 članova obezbjeđenja i prvi put su lokalni policajci dobili oružje. 

Vojska je preuzela obezbjeđivanje željezničke stanice Cannes i aerodroma Nice. Konstantno će biti praćena i situacija na 550 nadzornih kamera.

Za festival je akreditovano više od 40.000 osoba, a očekuje se da će festival tokom 12 dana posjetiti oko 200.000 osoba. 

U Francuskoj je u terorističkim napadima u posljednje dvije godine poginulo više od 230 osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije