Partijanje u Iranu: Krijumčareni viski, droga, DJ-evi koji riskiraju zatvor

Radiosarajevo.ba
Partijanje u Iranu: Krijumčareni viski, droga, DJ-evi koji riskiraju zatvor
Screenshot / Scena iz dokumentarca
DJ-evi u Iranu doslovno riskiraju da ih strpaju u zatvor kada sudjeluju u ilegalnim zabavama sa elektronskom muzikom

U ovoj zemlji, dopištena je samo iranska klasična i tradicionalna muzika. Elektronska muzika je zabranjena, što ne znači da je nema. 

Ona je prisutna na ilegalnim zabavama za kojima mladi svijet žudi. Na mnogima od tih zabava prisutne su droge, i alkohol, a mladi ljudi plešu do zore.

Kada su djevojke u pitanju, njihovi hidžabi su ostavljeni po strani i one su odjevene po uzoru na moderne mlade djevojke sa Zapada. Ali nakon zabave ili ukoliko na zabavu upadne policija, one će odjenuti hidžab u skladu s pravilima u svojoj zemlji. 

Kada je u pitanju alkohol, mnogo se češće piju žestoka pića od piva, jer ih je jednostavnije prošvercovati u zemlji u kojoj je zvanično alkohol zabranjen.

"Kako izgleda moj život? Ustajem u šest, umijem se i sjedam u auto. Navečer, ako imam sreće, s posla dolazim do 20 sati, večeram i idem spavati. Da ne organiziram vikend zabave, kako bi moj život izgledao - pita se Nastaran dok u ruci drži času sa žestokim pićem.

No, šta ukoliko upadne policija? Dođu li čuvari reda i mira moguće ih je potkupiti iznosima od 50 do 500 dolara, a ako nisu potkupljivi, vjerojatno će uhapsiti sve koji su se na zabavi našli. Većina će u zatvoru provesti jedan ili dva dana. Podvrgavaju se alkotestu i utvrdi li se da su pijani, kazna može biti znatno oštrija. Također, nije neobično da se djevojke uhapšene na kućnoj zabavu šalju na dokazivanje nevinosti, prenosi Avaz.  

Najbolje zabave događaju se četvrtkom jer je petak u Iranu neradni dan. Obično počinju nakon 22 sata i završavaju u tri ujutro. 

Teheranski DJ-evi Anoosha i Arasha, koji nastupaju pod imenom Blade&Beard otkrili su detalje iz svog života u dokumentarnom filmu "Raving Iran" švicarske redateljice Susanne Regina Meures. Anoosh i Arsah svaki put moraju dobro razmisliti koga na party pozvati i što će se dogoditi upadne li policija. Možda se sve čini beznadnim, ali uvijek postoji plan. Kako bi izbjegli kaznu, tvrde da je riječ o vjenčanju, razdvoje žene od muškaraca i zamole ih da svoje hidžabeuvijek imaju spremne.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije