Otkriveni svi detalji smrti slavnog glumca: Istina skrivana 30 godina

Radiosarajevo.ba
Otkriveni svi detalji smrti slavnog glumca: Istina skrivana 30 godina
Foto: EPA-EFE / Bruce Lee

Prije 46 godina, 20. jula, umro je glumac i majstor borilačkih veština Bruce Lee. Detalji o danu u kom je preminuo objavljeni su u poslednjoj biografiji o njemu "A Life", autora Matthewa Pollyja.

Tog jutra 20. jula 1973. godine, Bruce je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Marshallu oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima je bila i nova filmska ponuda iz Warner Brosa i predlog Hana-Barbera za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu. Bilo je tu i predloga za knjigu, odeću i slično, u tom velikom carstvu koje je Brus Li gradio, piše The Ringer, prenosi B92.

Pošto je poslao pismo, otišao je u Golden Harvest studio. Tamo se sastao sa Georgeom Lazenbyjem, australijskim Jamesom Bondom, da razgovaraju o njegovom angažmanu u filmu Game of Death. Priključio im se i Andre Morgan. Lee je snimio veći dio kraja tog filma, a cilj mu je bio da na neki način uključi i Lazenbyja u priču. O tome je razgovarao i sa Raymondom Chowom koji je predložio da odu na večeru i formalizuju dogovor.

Trebao mu seks

Lee je imao druge planove. Htjeo je posjetiti Betty Ting Pei, trebao mu je seks u vrijeme ručka. Obećao je da će se vratiti poslijepodne da bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbyju.

Kod Betty je stigao oko 13 sati i ostao nekoliko sati.

"Bila sam njegova djevojka", rekla je. Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Lee je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će George Lazenby značiti za njegov film.

Ulogu je ponudio i Betty, koja to nije baš objeručke prihvatila. Kaže da joj nije bilo prijatno da na filmu glumi njegovu djevojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

"Nikada nisam htjela raditi taj film. Bilo bi mi neprijatno", rekla je. U njen stan je oko 18 sati stigao i Raymond Chow, iako nije potpuno jasno zašto. Možda jer su glumca cijelo poslijepodne čekali da se vrati u studio, a pošto nije došao, odlučili su da dođu do njega, ili su možda htjeli da mu pomognu da nagovori Betty da pristane da radi na filmu. Bio je to najtopliji dan u mjesecu, piše The Ringer.

"Bruce se nije osjećao baš najbolje, a ni ja se nisam osjećao dobro. Popili smo vodu i počeo je da glumi. Uvijek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrplo, pa je popio malo vode. I poslije toga se osjećao nekako smušeno i malaksalo", kaže Chow.

Pozlilo mu

Ubrzo je počeo da se žali na glavobolju. Bližilo se vrijeme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da želi malo da se odmori, Chow je pokušao da ode.

Betty mu je dala pilule Equagesic, lijekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao i ranije.

Lee je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Betty se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju.

Raymond je otišao oko 19:45, po Lazenbyja da bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu.

Čekali su ga neko vrijeme, ali su ipak nazvali Betty koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega. Kada su zvali oko 21.30, rekla im je da i dalje spava, ali da će pokušati da ga probudi.

Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspjela. Histerično je nazvala Raymonda i ispričala mu da ne može da ga probudi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisjetio se 10. maja kada je Lee zamalo umro do cerebralnog edema. Odmah je nazvao doktora koji mu je tada spasio život, dr Langforda. Linija mu je stalno bila zauzeta.

Kada je Chow stigao, pronašao je Brucea kako leži na stomaku na krevetu i Betty pored njega u stanju potpunog šoka. Pokušavala je da ga dozove da se probudi.

Pokušali zataškati skandal

Chow je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svjedoci.

Razmišljao je kakav bi to skandal mogao da bude i kako će za njegovu smrt okriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio da "spasi" stvar odnosno da bi bilo najbolje da je Bruce Lee umro negdje drugdje, a ne u stanu svoje ljubavnice.

Ponovo ga je obukao i razmišljao šta bi mogao da uradi.

Da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio na samo pet minuta od tog? Na kraju je odlučio da dovede ljekara. Rekao je Betty da nazove njenog privatnog ljekara, dr Eugenea Chu Poha, koji je radio u baptističkoj bolnici.

Zvala ga je i nije mu rekla ime pacijenta. Kada je stigao, Bruce Lee je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo ikakvih znakova života.

Bezuspješno je pokušavao da ga oživi deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro prije njegovog dolaska.

Raymond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je riječ, ali doktor nije htio da prihvati njegov prijedlog da ga odvezu u bolnicu, već je pozvao hitnu pomoć.

Insistirao je da je riječ o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu Queen Elizabeth, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna.

 Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije