Filmovi koji su obilježili posljednjih deset godina

Radiosarajevo.ba
Filmovi koji su obilježili posljednjih deset godina
Foto: YouTube / Moonlight

Najpopularniji filmovi koji su oduševili publiku nisu uvijek oni koji su najviše uticali na filmsku industriju, oslikali duh vremena ili promijenili način na koji gledamo na svijet, piše Index.hr.

The New York Times objavio je listu najuticajnijih filmova desetljeća koji su promijenili svijet zabavne industrije, politizirali sadašnjost, a njihov se uticaj pokazao kroz rasprave koje su izazvali u javnosti.

1.Američki snajperist (2014.)

Drama Clinta Eastwooda o snajperistu Chrisu Kyleu svoju je premijeru imala na Božić 2014., a našao se na vrhu liste must see filmova. Film je podijelio američku publiku. Dok su jedni smatrali da promovira oružje, drugi su tvrdili da najbolje oslikava političku situaciju vezanu za oružje.

2. Osvetnici (2012.)

Iako ni serijali, ni tema superjunaka nisu ništa novo u filmskoj industriji, ovaj film je okupio sve superjunake i oduševio publiku, te je tako zacementirao dominaciju Marvela.

3. Crna riba (2013.)

Brojni dokumentarci trude se podići svijest o ekološkim problemima, a Gabriela Cowpeethwaite to je i uspjela prikazujući zlostavljanje kitova u SeaWorldu. Ovaj je film promijenio percepciju javnosti, poslovanje tvrtke i zakon.

4. Djeveruše (2011.)

Ovaj film nije bio samo jedna komedija koja se bavi vjenčanjem, već je promijenio seksistički kliše da žene ne mogu biti smiješne, a od glumice Melisse McCarthy je učinio zvijezdu.

5. Snježno kraljevstvo (2013.)

Elsa nije samo pokazala svoju moć, pokazala je moć ženske publike koja je Frozen učinila jednim od najpopularnijih animiranih filmova u povijesti, te je tako Disneyjevu tradiciju prilagodila novoj generaciji.

6. Bježi! (2017.)

Ovaj film je pomiješao žanr horora i postrasističku stvarnost Sjedinjenih Država. Budući da je izašao netom nakon što je Donald Trump na čelu države zamijenio Baracka Obamu, poslužio je i kao slika vremena u kojoj je teško razlučiti šta je horor, a što satira.

7. Igre gladi: Plamen (2013.)

Drugi dio franšize utvrdio je status zvijezde Jennifer Lawrence, a postao je prvi film sa ženskim vođom koji se našao na vrhu najpopularnijih u jako dugo vremena. Katniss Everdeen postala je novi arhetip žene u filmskoj industriji. Prikazana je kao pobunjenica ili ratnica radije nego kao princeza.

8. Mjesečina (2016.)

Ovaj niskobudžetni film s utjicajima evropske i azijske art scene ušao je u historiju Oskara kao prvi najbolji film koji je imao redatelja afričkoameričkog porijekla nakon, kako navode u The New York Timesu, sistematskog rasizma koji je trajao desetljećima.

9. Okja (2017.)

Netflixov film o djevojci i njenoj genetski modificiranoj svinji potresao je industriju brišući granicu između malih i velikih ekrana. Prikazan je 2017. na filmskom festivalu u Cannesu te je bio prvi Netflixov film prikazan na velikom platnu.

10. Ratovi zvijezda: Sila se budi

Započinjući novu trilogiju, ovaj je film uzeo energiju originalnih filmova, ali je više prostora dao ženama i likovima koji nisu bijelci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije