Naučnici potvrdili: Freddie Mercury najbolji pjevač svih vremena

Radiosarajevo.ba
Naučnici potvrdili: Freddie Mercury najbolji pjevač svih vremena
FOTO: Arhiv / Legendarni pjevač grupe Queena
Grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika uradila je istraživanje, koje je objavljeno u "Logopedics Phoniatrics Vocology" i na osnovu koga je Freddie Mercury, pokojni pjevač grupe Queen najbolji pjevač svih vremena.

Nisu testirali urabni mit po kojem je Mercury imao raspon glasa od pune četiri oktave, ali su otkrili neke zanimljive činjenice o glasu ovog legendarnog pjevača.

Frontmen Queena bio je poznat kao tenor, a zapravo je bio bliži baritonu, piše b92.net.

Tim naučnika bazirao se na šest intervjua koje je Mercury dao, a koji su otkrili ,da je prosječna frekvencija njegovog glasa 117,3 Hz. Njegove glasnice snimljene su u čak 4.132 sličice u sekudni, da bi mogli vidjeti da je Freddiu to usitinu uspjevalo.

Zaključak njihov istraživanja je da su se njegove glasne žice kretale brže nego kod drugih ljudi.

"Kvantitativna analiza koja je koristila novouvedeni parametar za procjenu pravilnosti vokalnih vibracija, potkrijepila je svoju perceptivnu nepravilnu prirodu, sugerišući da je pravilnost vibrata distinktivno obilježje, pjevačkog glasa", piše u studiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije