Nastupila je predizborna šutnja, a Helem Nejse progovara

Radiosarajevo.ba
Nastupila je predizborna šutnja, a Helem Nejse progovara
Foto: Screenshot / Helem Nejse
Na dan predizborne šutnje uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini sarajevski bend Helem Nejse "izbacio" je novu pjesmu i spot. Pjesma se simbolično zove "Smetljište historije".

"Godina je 2018, a iza nas je najtežih mjesec dana od posljednjih najtežih mjesec iz septembra 2014. godine. Nakon mjesec dana tiranije političkim kampanjama, došao je trenutak koji se zove "predizborna šutnja", a nasmijana lica koja su nas pozdravljala sa plakata i bilborda, i ponovo nam na predizbornim skupovima obećavala sve što već trideset godina nemamo, danas u neizvjesnosti i napetosti iščekuju rezultate sutrašnjeg dana. Oni šute, a šansu da konačno nakon mjesec dana progovorimo smo dobili Mi", kažu iz Helem Nejse.

Kažu da su zahvaljući muzici imali priliku obići čitav region i da je situacija svugdje praktično ista.

"Prošlo ljeto sa bendom smo imali priliku svirati po čitavom regionu i vidjeti da je situacija manje – više svugdje ista. Zamisliv je scenario po kojem će u svim ovim našim zemljama na kraju ostati samo vlade i državni aparati, jer će svi mladi, pametni i perspektivni u jednom trenutku shvatiti da je bolje sreću potražiti negdje drugo. Nismo sigurni da li je ispravno što smo dopustili da nam naša društva kidnapuju oni koje ovih dana viđamo na plakatima, zajedno sa njihovim klonovima i poslušnicima. Da bi nas zavadili koriste se strahovima naroda, a zapravo su oni ti protiv kojih se trebamo boriti", ističu iz Helem Nejse.

Dodaju i smo postali društvo u kojem ubijeni ostaje bez pravde.

"A ne treba nas biti strah da zaključimo kako je smetljište historije/istorije/povijesti jedino mjesto na kojem mogu završiti društva u kojima: obrazovan ostaje bez posla, talentovan ostaje bez prilike, pametan ostaje bez riječi, ugrožen ostaje bez zaštite, a ubijen ostaje bez pravde", kažu članovi benda.

Reditelj spota je Admir Švrakić i kaže kako su spot i pjesma vapaj jedne generacije.

"Da živimo u normalnoj i uređenoj zemlji, ne bi nas pretjerano interesovalo ko je na vlasti, ovako smo osuđeni da konzumiramo skupo plaćene političke kampanje na kojima su glave onih koji se zalažu prvenstveno za vlastiti interes. Oni će ostati na površini, za razliku od većine koja je, kao u ovom spotu, zaglavljena u kanalizacionim tunelima naše stvarnosti. Imigranti koji su u tranzitu kroz našu zemlju su benigan problem u odnosu na migraciju nasih mladih i sposobnih ljudi koji odlaze u inostranstvo, tražeći svjetliju budućnost. Pjesma i spot su vapaj jedne generacije", kaže Švrakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije