Na današnji dan otišao je legendarni Bruce Lee

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan otišao je legendarni Bruce Lee
Foto: denofgeek.com / Bruce Lee
Dovoljno je reći Bruce Lee i svakom ljubitelju filma i borilačkih sportova zastaje dah.

Na današnji dan prije 44 godine preminuo je legendarni hongkonški filmski glumac, filmski producent i režiser, scenarista, filozof, instruktor borilačkih vještina i osnivač Jeet Kune Do pokreta borilačkih vještina.

Pravim imenom Lee Jun-fan rođen je 27. novembra 1940. u kineskoj četvrti u San Franciscu u porodici opernog pjevača i glumca Lee Hoi Chuena. Bruce Lee je kao dječak bio skoro anoreksičan, bolešljiv, slabo je spavao i imao noćne more. Kad mu je bilo šest godina, porodica  se vratila u Hong Kong, gdje je Bruce Lee, zajedno s ocem, glumio u nekoliko filmova.

Potom se vratio u Sjedinjene Američke Države gdje je 1966. godine dobio ulogu u televizijskoj seriji Zelena osa. 

Početkom '70-ih dostiže vrhunac u filmovima Veliki gazda (1971), Na zmajevom putu (1972), Zmajeva šaka (1972), U zmajevom gnijezdu (1973) i Zmajeva igra smrti (1978).

Uspješna karijera prekinuta je iznenadnom i misterioznom smrću u 33. godini od moždanog edema koji je dobio poslije uzimanja sredstava protiv bolova.

Iako su od tragične i misteriozne smrti Bruce Leeja prošle 44 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju. Legenadrni majstor borilačkih vještina i dalje je ikona popularne kulture, nadahnuće mladima, filmašima, reperima, dizajnerima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije