Michael Jackson legendarni potez izveo je uz pomoć specijalnih cipela

Radiosarajevo.ba
Michael Jackson legendarni potez izveo je uz pomoć specijalnih cipela
FOTO: Screenshot / Potez pop zvijezde koji je zaintrigirao naučnike
Michael Jackson pomijerao je granice u mnogo čemu, a kada to kažemo svakako možemo pomisliti i na njegovo čuveno naginjanje pod uglom od 45 stepeni.

Mnogi su pokušavali objasniti to na različite načine, pa su se spominjali  magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali i još mnogo drugih teorija. Ipak, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je pop legenda mogla postići nemoguće i izvesti biomehanički nemoguć pokret. 

U spotu "Smooth Criminal" iz 1987. godine, Jackson se naginje iz gležnjeva, dok sve vrijeme svoje tijelo održava u pravoj liniji. Iluziju koju su mnogi pokušali neuspješno imitirati, pjevač je izveo zahvaljujući posebnim cipelama, ali i njegovoj snazi. 

Zato, stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju uraditi ovaj potez kod kuće. 

"Većina plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela može se sageti maksimalno 20 do 30 stepeni naprijed. Jackson je uspio to da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvari nešto nevjerovatno", rekao je Manjul Tripath, koji je u saradnji sa kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Indiji radio na istraživanju, piše BBC.

Kada bi neko pokušao da izvesti taj poznati pokret, primjetio bi da taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu. 

Time je naginjanje ograničeno, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao on.

Dodatne stupnjeve i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. Prorez u ovliku latiničnog slova V na dnu svake pete njegovih cipela ima poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije