Legendarna techno scena: Berlin pomaže i čuva svoje klubove

Radiosarajevo.ba
Legendarna techno scena: Berlin pomaže i čuva svoje klubove
Facebook / Berghain, Berlin
Poznata je to priča u zapadnom svijetu - gladno tržište nekretnina i prigovori komšija na buku istiskuju noćni život iz velikih gradova.

Ali u Berlinu, gradu koji se diči najuzbudljivijim noćnim životom na svijetu, tamošnje su vlasti odlučile pomoći u očuvanju njegove legendarne techno scene.

"Techno kultura Berlinu je dala mnogo i korištenje novca poreznih obveznika kako bi joj pomogli, najmanje je što možemo učiniti", kaže gradskih zastupnik Stranke zelenih Georg Koessler.

Grad je odobrio milion eura za finansiranje dodatne zvučne izolacije i za plate dodatnog osoblja kako bi lakše izašli na kraj s pretjerano zanesenim posjetiteljima techno klubova.

Velika je to gesta hronično zadužene gradske administracije kojoj je cilj zaustavili val zatvaranja klubova zadnjih godina.

Od 2011. četvrtina berlinskih plesnih klubova morala je zatvoriti svoja vrata. A mnogi od 12,7 miliona  turista godišnje dolaze u grad baš zbog njih.

"Političari su znali govoriti o berlinskim klubovima kao o nečem rubnom", kaže 32-godišnji Koessler, koji sebe još uvijek smatra 'partijanerom'.

"Iznenađujuće, sada i čak konzervativci iz CDU-a vrlo strastveno govore o toj temi, koju nazivaju noćnom ekonomijom", dodaje.

Nakon njemačkog ujedinjenja mnogi su klubovi niknuli u napuštenim industrijskim prostorima nekadašnjeg Istočnog Berlina.

Sada, nakon 30 godina iskustva, njihovi se vlasnici ne žele ograničiti na čekanje jednokratne pomoći gradskih vlasti.

"Svjesni smo moći koju imamo i koristi koju od nas ima grad, pa pritišćemo i lobiramo", kaže Lutz Leichsenring, glasnogovornik udruženja koja okuplja 220 gradskih klubova.

Trenutno vode kampanju da ih se prizna kao umjetničke institucije, čime bi im PDV s 19 posto, koliko ga plaćaju barovi, pao na sedam.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije