Koristili njegovu muziku bez dozvole: Goran Bregović dobit će 158 hiljada KM

Radiosarajevo.ba
Koristili njegovu muziku bez dozvole: Goran Bregović dobit će 158 hiljada KM
Foto: EPA / Goran Bregović

Visoki trgovački sud u Hrvatskoj potvrdio je ovih dana presudu u devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivovare, odnosno Heinekena zbog neovlaštenog korištenja njegovih muzičkih djela.

Prema presudi, koju je prošle sedmice potvrdio Sud, Heineken će Bregoviću morati isplatiti oko 158 hiljada KM (600 hiljada kuna) plus zatezne kamate.

Naime, sud je utvrdio da je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivovare, neovlašteno, bez odobrenja autora, koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića 'Bitanga i princeza'.

Naime, koristili su muziku u sklopu marketinške kampanje 2007 godine, a pjesmu su preradili, odnosno sinkronizirali u TV i radijski spot te postavili reklamni sadržaj na svoju službenu web stranicu. Na taj način su, zaključio je sud, povrijedili imovinsko pravo autora.

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pjesme - 'Za Esmu', 'Jer kad ostariš', 'A i ti me iznevjeri', 'Ako ima Boga', 'Napile se ulice', 'Lipe cvatu', 'Ružica si bila', 'Kad bi bio bijelo dugme', no sud je odbio taj zahtjev.

Riječ je bila o javnom izvođenju tih pjesama u sklopu kampanje 2007' od 1. novembra do 31. decembra 2007, piše Tportal.hr.

Sud je odbio taj zahtjev, no utvrdio je da su Bregoviću povrijeđena moralna autorska prava zbog izvođenja pjesme 'Bitanga i princeza'. Zbog toga mu Heineken mora isplatiti još oko pet hiljada KM (20 hiljada kuna) plus zatezne kamate.

Podsjetimo, Bregović je podnio tužbu još 2010. zbog neovlaštenog korištenja njegovih djela. Zanimljivo je da su sporne pjesme izvođene na turneji na kojoj su bili bivši Bregovićevi kolege iz benda Bijelo dugme: Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije