Karamba i Karambita: Na današnji dan rođen je kultni strip Zagor

Radiosarajevo.ba
Karamba i Karambita: Na današnji dan rođen je kultni strip Zagor

Na današnji dan objavljena je prva epizoda italijanskog stripa Zagor  čiji su orginalni tvorci scenarista Sergio Bonelli (pseudonim Guido Nolitta) i strip crtač Gallieno Ferri.

Prvi broj pod nazivom "La foresta degli agguati" ("Zasjeda u šumi")  pojavio se na kioscima 15. juna 1961. godine u izdanju izdavačke kuće Edizioni Araldo (danas "Sergio Bonelli Editore").

Zagor nije zamišljen kao klasični western, tada popularan žanr u Italiji, već kao kombinacija pustolovnog, kriminalističkog, fantastičnog i horor stripa. Strip je postigao uspjeh, te je osim Italije doživio izdanja i u Brazilu, Turskoj, Francuskoj, Španiji...

Jedno od najvažnijih tržišta za strip bila je bivša Jugoslavija u koju ovaj kultni strip stiže 1968. godine i doživljava nevjerovatan uspjeh.

Radnja stripa se dešava u izmišljenoj Darkwoodskoj šumiSjevernoj Americi. Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom, čiji je osnovni dio crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila.

Njegov vjerni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Chico. Tu su još i Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat, Doc Lester, indijanski vrač Mnogooki (Many eyes)...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije