Kad je svijet postao diskoteka: 40 godina od "Groznice subotnje večeri"

J. M.
Kad je svijet postao diskoteka: 40 godina od "Groznice subotnje večeri"
Prošlo je 40 godina od premijere filma koji je promijenio ulogu muzike u sedmoj umjetnosti.

Producentima plesnog filma Groznica subotnje večeri (Saturday Night Fever) uspjelo je nemoguće: Da iz uloženih 3,5 miliona dolara budžeta, na kino blagajnama zarade fantastičnih 237 miliona!

Prije Groznice subotnje večeri, radijski DJ-evi imali su na raspolaganju tek nekoliko komada filmske muzike. A onda su otkrili magičnu disko muziku koja je sjajno pristajala uz subotnje izlaske.

Pjesme Bee Geesa  (Stayin' Alive, Night Fever ili How Deep Is Your Love) postale su bezvremenski hitovi, najuspješniji soundtrack u historiji s više od 25 miliona prodanih nosača zvuka.

A plesni podiji postali su pretijesni za sve zaljubljenike disko muzike. "Disco Wave" je zarazio svijet i pomogao da se proslavi tada nepoznati 23-godišnji glumac John Travolta koji je bio nominiran za Oskara.

Režiser John Badham dodijelio mu je ulogu Tony Manera, koji živi zajedno sa svojim roditeljima u Brooklynu. Svaku subotnju večer oblači košulju sa širokom kragnom, uske hlače i visoke cipele i ide u lokal gdje sebe vidi kao kralja plesnog podija, a tako ga doživljavaju i druge osobe.

No u mraku, daleko od disco lopte, to je tragična priča o nasilju, razočaranju i slomljenom srcu…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije