Jedna od omiljenih lektira iz djetinjstva krije mračnu tajnu

Radiosarajevo.ba
Jedna od omiljenih lektira iz djetinjstva krije mračnu tajnu
Foto: Printscreen / "Alisa u zemlji čuda"

Iza jedne od mnogima omiljenih knjiga iz djetinjstva “Alisa u zemlji čuda” krije se čudna, mračna i tajanstvena priča.

Pisac Lewis Carroll, lik Alise stvorio je inspiriran stvarnom djevojčicom, Alice Liddell, koju je upoznao kao trogodišnju djevojčicu.

Lewis, kome je pravo ime Charles Dodgson, u to vrijeme imao je 24 godine, studirao je matematiku i bavio se fotografijom.

Naročito je volio fotografirati djecu, a budući da su se na njegovim fotografijama nalazile djevojčice, često bez odjeće, za njega se godinama vežu kontroverze i nagađanja da je bio prikriveni pedofil. Ove tvrdnje međutim, nikada nisu dokazane.

Alice Liddell upoznao je u aprilu 1856. godine dok se sa sestrama igrala u bašti. Njen otac ga je ubrzo pozvao da napravi fotografije porodice i tako je počelo dugotrajno prijateljstvo.

Kasnije je često fotografisao Alice i njene sestre, a u svom studiju je držao mnogo dječije odeće za presvlačenje u razne likove, kao i brojne zabavne igre za njih.

Priča o Alisi u zemlji čuda nastala je prilikom jedne vožnje brodom u julu 1862. godine, kada je Alice i njenim sestrama, Edith i Loreen, ispričao priču punu neobičnih likova, a kao glavnog junaka stavio je desetogodišnju Alice.

Iako ovo nije bio prvi put da im pripovijeda priču, Alice ga je zamolila da je sada zapiše, šta je on i učinio. Dvije godine kasnije za Božić joj je poklonio roman, ukrašen ilustracijama.

Lewis je bio blizak sa cijelom porodicom Liddell, ali mu je miljenica bila Alice. Njihov odnos bio je predmet mnogih nagađanja, prenosi B92.

Do prekida odnosa između Liddella i Dodgsona došlo je na ljeto 1863. godine.

Liddellovi nikada nisu otvoreno govorili o tome, a stranice iz Dodgsonovog dnevnika koje se odnose na to razdoblje su misteriozno nestale. Nakon njegove smrti neko ih je jednostavno isjekao.

Neki biografi su nagađali da je do razdora došlo nakon što je Dodgson poželio da oženi 11-godišnju Alice, dok su drugi nagađali da se u njega zaljubila Alicina starija sestra Lorina, pa su ga roditelji otjerali kako bi se izbjegao skandal.

Sljedeće godine je došlo do pomirenja sa roditeljima, ali nikada mu više nije bilo dozvoljeno da se druži sa djecom.

Njegovo interesovanje za djevojčice bilo je poznato, ali za to doba nije bio toliko neuobičajeno, jer su razgolićena djeca bila čest motiv, kao na razglednicama, na primjer, a to se nije doživljavalo u seksualnom kontekstu, već su se takve fotografije smatrale slikom nevinosti.

Prije nekoliko godina pojavilo se Dodgsonovo pismo, naslovljeno na "dragu gospođicu Liddell", napisano samo tri godine prije Alisine udaje.

On je u pismu odgovarao na komentare upućene njemu, između "gospođice Liddell" i njene prijateljice, koje mu je prenijela treća osoba.

U pismu kaže da su njegove riječi, kako voli djecu, pogrešno shvaćene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije