! / Jean-Claude Van Damme nije se prestao drogirati dok je snimao 'Uličnog borca'

04. 03. 2019. u 08:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares:107

Jean-Claude Van Damme  je bio svakodnevno drogiran na snimanju filma Ulični borac (Street Fighter), otkrio je redatelj Steven de Souza, koji opisuje snimanje ovog akcionog filma iz devedesetih kao "totalno ludilo".

Akcioni film iz devedesetih, Ulični borac, je remek-djelo klišea i transfera blama. Akcija bazirana na video igrici, gotovo isključivo se sastoji od scena borbe i kratkih replika, i jedan je od onih filmova koji su toliko grozni, da su stekli kultni "ulični" status. A sada, više od deceniju nakon što je film imao premijeru, redatelj filma je otkrio za Guardian da je snimanje filma bilo jednako haotično kao što izgleda i na velikom platnu.

Osim što su glumci bivali udarani zaista na snimanju, a statisti su se igrali spravim noževima, de Souza u usmenoj historiji Uličnog borca kaže da je zvijezda filma uglavnom uvijek bio „odvaljen od koke“. Van Damme je igrao sveameričkog pukovnika Guila.

U to doba se borio s prilično ozbiljnom zavisnošću od kokaina, i procijenjeno je da je sedmično šmrkao kokaina u vrijednosti od 10 hiljada dolara, i snimanje je, navodno, zbog toga bilo prava noćna mora.

„U to vrijeme nisam smio da pričam o tome, ali sada mogu: Jean-Claude je bio odvaljen od koke“, rekao je de Souza, piše Vice.

„Studio je unajmio asistenta da se brine o njemu, ali na nesreću, i sam asistent je bio loš utjecaj. Jean-Claude je toliko puta javio da je bolestan, da sam stalno prelistavao scenario, tražeći nešto drugo da snimim; nisam mogao samo da satima sjedim i čekam ga. U dvije prilike, producenti su mu dozvolili da ode u u Hong Kong, i u oba slučaja se vratio kasnije – ponedjeljkom jednostavno uopšte nije ni dolazio“.

Prema redatelju i nekim drugim članovima ekipe, navika Jean-Claude Van Dammea nije bio jedini element zbog koga je snimiti Uličnog borca bilo toliko teško. Za početak, snimali su u Tajlandu, tokom nemira koje je asistent režije nazvao „mogućim pučom“.

Također su potrošli ogroman dio budžeta na angažovanje Van Dammea i Raula Julije – koji je stvarno razbio kao negativac, general Bison – što je značilo da nisu imali ni vremena ni novca da učesnike borbi obuče na odgovarajući način. A i čitav film nije sniman hronološki, zbog čega je mnogima na snimanju bilo teško da shvate šta se dešava.

„Nisam poznavao svoj lik; nisam znao video igricu; nisam imao nikakvog pojma šta radim“, rekao je Guardianu glumac Roshan Seth. „Trebalo je da budem ludi naučnik. Pomislio sam: Kakvom bi to naukom trebalo da se bavim, i zbog čega sam lud?“

Uprkos haosu, geopolitičkim previranjima, i toga što je ŽKVD bio navučen na koku, kockice su se na kraju sklopile. Film je imao užasne recenzije, ali je na kraju zaradio 105 miliona dolara.

NEMA KOMENTARA