Italijanska glumica pred punom salom u Cannesu: Weinstein me je ovdje silovao

Radiosarajevo.ba
Italijanska glumica pred punom salom u Cannesu: Weinstein me je ovdje silovao
Youtube/Screenshot / Asia Argento u Cannesu
Italijanska glumica Asia Argento bila je jedna od prvih žena koja je javno optužila Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje.

Ona je prošle godine u New Yorku priznala kako ju je na filmskom festivalu u Cannesu davne 1997. godine prisilio na oralni seks. Ona je tada imala svega 21 godinu.

Glumica se sada ponovo našla na crvenom tepihu u Cannesu, a na završnoj ceremoniji održala je jedan zaista težak govor.

Neočekivano, imala je potrebu da podsjeti sve na slučaj nekadašnjeg filmskog mogula Harveyja Weinsteina, riješila je da ponovo glasno skrene pažnju na problem koji se decenijama gurao pod tepih.

“Harvey Weinstein me je silovao baš ovdje, u Cannesu 1997. godine. Ovaj festival bio je njegovo lovište. I reći ću vam nešto. Harvey Weinstein više nikada neće biti dobrodošao ovdje. Više nikada neće osramotiti zajednicu koja ga je nekada prihvatala i pokrivala za sve njegove zločine. Čak i večeras ima onih koji su odgovorni za njegovo ponašanje. Vi ne pripadate ovoj industriji. Znate ko ste. A što je još važnije, mi znamo ko ste. Nećemo vam dozvoliti da se više izvlačite s tim”, bila je jasna Asia.

U javnosti, posebno stručnoj, filmskoj pojavile su se mnoge kritike da upravo festival u Cannesu i njegova uprava nisu dovoljno snažno podržali pokret #MeToo koji se zalaže za ravnopravnost žena u filmskoj industriji, prenosi B92

Nakon Asinog govora svi prisutni ostali su nijemi, da bi se nekoliko trenutaka kasnije prolomio gromoglasan aplauz.

Brzinom svjetlosti govor ove Italijanke proširio se društvenim mrežama, a mnoge poznate ličnosti podijelile su ovaj snimak koji je još jedno svjedočanstvo o seksualnom uznemiravanju koje se stavlja na teret Weinsteinu.

“Bravo, ovo je bila apsolutno neustrašiva nuklearna bomba u vidu neplaniranog govora koji je u potpunosti omamio publiku”, kratko je na Twitteru napisao Asijin partner, poznati kuhar Anthony Bourdain.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije