Presuda: Croatia Records morat će platiti odštetu dizajneru Mirku Iliću

Radiosarajevo.ba
Presuda: Croatia Records morat će platiti odštetu dizajneru Mirku Iliću
/ Mirko Ilić; Foto: ALU Sarajevo

Trgovački sud u Zagrebu je presudio da je hrvatska diskografska kuća Croatia Records ukrala dizajn od Mirka Ilića za potrebe izrade omota na svojim CD i DVD izdanjima, navodi portal Telegram.hr.

Ako presuda bude pravosnažna, ova diskografska kuća će poznatom grafičkom dizajneru i crtaču stripova porijeklom iz Bijeljine morati platiti skoro pola miliona kuna ili 125.000 maraka odštete i sudskih troškova. Pri tome je naloženo da prestane koristiti Ilićev dizajn i ilustracije.

Mirko Ilić: Svaki put mi se čini da ne može gore, a ispostavi se da može 

Kako piše Telegram.hr, problem datira još od vremena bivše Jugoslavije kada je Ilić s Jugotonom imao ugovor prema kojem je za osmišljen vizuelni identitet omota dobijao naknadu. U međuvremenu je Croatia Records izdajući ponovo stare albume nastavila koristiti Ilićev dizajn.

Tvrdi da za to niko od njega nije tražio dopuštenje, niti mu je platio autorski rad. Zbog toga je pokrenuo sudski postupak.

Telegram.hr je Ilića opisao kao dizajnera s velikom karijerom. Prije sedam godina mu je dato državljanstvo Hrvatske jer je procijenjeno da za to postoji interes države.

Prošetajte obalom Miljacke i pogledajte izložbu Tolerancija

Radio je za časopis Polet, kao 30-goidšnjak je ilustrirao naslovnicu časopisa Time, osmislio je idejno rješenje za plakat filma Ko to tamo peva.

Sarađivao je i sa brojnim muzičkim velikanima poput Bijelog dugmeta, Prljavog kazališta, Parnog valjka, Arsena Dedića, Josipe Lisac, Miše Kovača i mnogih drugih.

U razgovoru za ovaj portal, naglasio je da je godinama upozoravao na kršenja autorskih prava i da je tražio zaštitu Hrvatske autorske agencije koja je 2011. godine upozorila Croatiu Records.

Međutim, diskografska kuća nije bila voljna sklopiti bilo kakvu nagodbu ili platiti autorsku naknadu - istakao je Ilić.

Koliko su važni omoti, pokazuje procjena vještaka prema kojoj je Croatia Records prodajom CD-ova na kojima su bila autorska djela Ilića zaradila 2,3 milona kuna ili više od pola miliona maraka, navodi portal Telegram.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije