Guardian o novom albumu: Bregović slavi historiju svog rodnog Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Guardian o novom albumu: Bregović slavi historiju svog rodnog Sarajeva
Multikulturalnost kojom je bio okružen u rodnom gradu, kompozitor Goran Bregović pretočio je u album "Tri pisma iz Sarajeva".

O novom albumu poznatog sarajevskog muzičara pisao je britanski dnevni list Guardian iz pera Robina Denselowa.

Uz objavu trećeg najavnog trailera za album, Denselow je podsjetio da je Goran Bregović rok zvijezda bivše Jugoslavije, umjetnik koji je nastavio da piše za filmove te da predvodi moderni talas balkanske romske muzike.

"Prodao je više od šest miliona albuma i surađivao s mnogim muzičarima – od Iggy Popa do Gipsy KingsaSada Bregović slavi historiju svog rodnog Sarajeva, mjesto susreta kršćana, muslimana i Jevreja prije balkanskog rata", piše Denselow.

"Postoje instrumentalni dijelovi posvećeni trima religijama, u kojima dominiraju različiti violinisti, među kojima je moćnu atmosferu napravio Tunišanin Zied Zouari. Bregović je na albumu angažirao i špansku pjevačicu Bebe, izraelskog folk-rokera Asafa Avidana i, najbolje od svega – raskošnog alžirskog pank rokera Rachida Taha."

"Možda raznovrsno, ali uglavnom enormno zabavno", piše kritičar Guardiana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije