Game of Thrones: Ni George RR Martin nije sretan kako su završili seriju

Radiosarajevo.ba
Game of Thrones: Ni George RR Martin nije sretan kako su završili seriju
Foto: HBO / Daenerys je "pukla"

Game of Thrones (Igra prijestolja), trenutno najpopularnija TV serija na svijetu, stigla je do svog kraja.

Ostala je još samo jedna epizoda, no teško se oteti utisku da ne postoji čudo koje bi HBO mogao napraviti da ispravi sve "fule" od početka ove posljednje, osme sezone, koja je najlošije ocijenjena od svih.

Ukoliko niste gledali ovu petu epizodu, slijede SPOILERI, pa vas molimo da ne čitate dalje.

Dakle, nakon pete sezone, sa sigurnošću možemo reći da su najnasekiraniji oni koji su u proteklim godinama odlučili dati kćerkama ime Daenerys. Naime, Majka Zmajeva, razbijačica okova, Khaleesi i svjetlo nade u borbi za željezni tron, postala je prava kći svoga oca, Ludog Kralja, pa je uradila ono što njemu nije dozvolio Jaime Lannister, kada ga je ubio. 

Dakle, Dany i Drogon pobili su - potpuno bespotrebno - hiljade civila koji su se, baš kao i Cersei predali. Karakter koji su joj gradili već sedam sezona istopio se potpuno nelogično, te su brojni fanovi ljuti zato što njena promjena nije imala nikakvog smisla.

Isto se odnosi i na Aryu, hladnokrvnu djevojčicu-asasina, koja je prošla 'sito i rešeto', jačajući svoju osvetu ponavljajući spisak ljudi koje će ubiti. Prva na listi bila je Cersei Lannister, no u posljednjoj epizodi Arya odustane pred Cerseinim vratima, a onda je isprepadaju zmaj i rušenje grada. Ta je djevojčica, napomenimo, ubila Night Kinga i jedne prilike pobila cijelu prostoriju svojih neprijatelja. Da, također su je naučili da ubija i skida lica žrtvama, kako bi se pretvorila u njih...

Jaime Lannister, ista priča. Sedam sezona su ga od lošeg lika pretvarali u heroja, da bi ga u sat i 15 minuta opet pretvorili u zlikovca koji, onako "hamletovski", u incestuzonom zagrljaju sa sestrom (navodno) umire pod ruševinama Red Keepa. Nejasno, nedorečeno i 'zgurano', pa su fanovi scenariste Daniela Bretta Weissa i Davida Benioffa proglasili kasapinima epske fantazije.

Treba podsjetiti da je serija je nastala prema slavnim knjigama George RR Martina. No, GRR Martin još uvijek nije završio knjige, pa su Weiss, Benioff i HBO sami napisali kraj serije. Martin je priznao da je bio sve manje uključen u snimanje TV serije, a mnogi su došli do zaključka da je upravo ta činjenica rezultirala zbrkom koju gledamo u osmoj sezoni.

"Što se tiče zadnje sezone, bio sam s njima tek nekoliko dana, kada su došli u moj dom", priznao je Martin, pa nastavio: "Naravno da sam imao emocionalnu reakciju. Mislim, da li bi više volio da su uradili onako kako sam to ja zamislio? Naravno. Sve je ovo...trauma. Nekad, njihova kreativa vizija ne odgovara mojoj i to vodi do jednog konflikta."

Slavni pisac je dodao kako se to često vidi u tome što neki od likova nije uopće bitan za priču, no scenaristi kažu da se sviđa gledateljima, pa mu daju da radi više stvari. 

Martin je dodao da je trebalo snimiti još pet sezona, kako bi TV priča imala smisla. No, HBO je odlučio završiti ovako, a pojedine, izrazito važne likove potpuno izbrisati iz priče. 

"Tužan sam. Zaista. Volio bih da je bilo još par sezona", priznao je Martin. 

Martin je kazao kako će kraj serije biti jednak kraju knjige, no brojni likovi neće uopće završiti kako su skončali u seriji.  "Da sam barem već napisao knjige. Sad bi sve bilo drugačije", priznao je tužni redatelj.

Posljednja epizoda Igre prijestolja emitirat će se, premijerno, u noći s nedjelje na ponedjeljak, u 3 sata ujutro, na kanalu HBO. Repriza će se emitirati u ponedjeljak, u 20 sati.

Valar Morghulis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije