Filmovi bez kojih ne smije proći niti jedan Božić

Radiosarajevo.ba
Filmovi bez kojih ne smije proći niti jedan Božić
Foto: IMDb / Ilustracija

Božićni blagdani nezamislivi su bez božićnih filmova. Iako se svake godine nanovo snimaju brojni igrani i animirani filmovi te tematike, neki stariji, sada već klasici, ipak zauzimaju posebno mjesto u srcima gledatelja.

Donosimo vam popis s najljepšim božićnima filmovima svih vremena u kojima će uživati cijela porodica.

Divan život 

Popis započinjemo američkim klasikom iz 1946. godine koji prati Georgea Baileya, čovjeka koji se odrekao svojih snova kako bi pomagao drugima, a na sam Badnjak odluči počiniti samoubistvo. No u tom se trenutku javlja njegov anđeo čuvar koji mu nastoji pokazati kakav bi svijet bio da se nikad nije rodio.

Zapravo ljubav 

Britanski film Zapravo ljubav iz 2003. godine postao je jedan od najgledanijih božićnih filmova svih vremena. Još se danas u našoj kulturi citiraju neke od rečenica iz filma koji pokazuje koliko ljubav može biti svestrana. Deset odvojenih priča, koje se povezuju kako se radnja razvija, pokazuju nam sva lica ljubavi i njihove uloge u našim životima. 

Sam u kući 1 i 2

Svaki božićni popis nezamisliv je bez vragolastog Kevina koji tokom blagdana ostaje sam, prvo u porodičnom domu, a u drugom nastavku filma u New Yorku. Film koji je Macaulaya Culkina vinuo u zvjezdano nebo prati dječaka koji se sam bori protiv pljačkaša koji su upravo tokom blagdana naumili pokupiti svoj plijen. Uz pravu količinu humora, akcije i likova koje nije teško zavoljeti, ovaj je film postao jedan od najomiljenijih božićnih filmova svih vremena.

Vilenjak

Ko ne bi poželio za doručak jesti punu zdjelu slatkiša prelivenu čokoladnim sirupom? Upravo je takav Buddy iz mnogima omiljenog filma Vilenjak. Nakon što kao dojenče slučajno završi u vreći Djeda Mraza, Buddy odrasta među vilenjacima. Iako se svojom veličinom ne uklapa u taj svijet, za njega ne postoji ljepše mjesto. Ipak, trideset godina kasnije saznaje da su njegovi korijeni vrlo drugačiji od onoga što je mislio te kreće u New York u potragu za svojim ocem.

Kako je Grinch ukrao Božić

Dr. Seuss pružio nam je temelj za jedan sasvim neobičan božićni film. Na temelju knjige nastalo je nekoliko animiranih i igranih verzija, od kojih je najnovija snimljena ove godine. Verzija redatelja Chucka Jonesa iz 1966. uvrštena je na popis pedeset najboljih animiranih filmova svih vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije