Eurovizija u SFRJ: Posljednji događaj koji je ujedinio Jugoslaviju

Radiosarajevo.ba
Eurovizija u SFRJ: Posljednji događaj koji je ujedinio Jugoslaviju
Screenshot / YouTube
Eurovizija, nakon Zimskih olimpijskih igara, jedan je od najvećih događaja koji su obilježili historiju Jugoslavije, te su zbog ovog događaja prije tačno 27 godina sve oči Starog kontinenta bile uperene prema bivšoj državi.

Trideset i peta Eurovizija održana je u Zagrebu, a nju je u Jugoslaviju svojim nastupom godinu dana ranije dovela grupa Riva, pobijedivši u Švicarskoj s pjesmom Rock me baby.

Oliver Mlakar i Helga Vlahović na sjajan način su, petog maja 1990. godine ugostili ponajbolje muzičare cijele Europe, koji su u Jugoslaviju stigli kako bi se nadmetali za pobjedu na najprestižnijem muzičkom takmičenju Europe. Ipak, zbog sve većih tenzija u to vrijeme i u vezi s njihovim angažmanom izbio je popriličan skandal, jer su oni prijetili da će se iz revolta povući iz organizacije takmičenja.

Ipak, ni ovo veliko takmičenje u tim godinama nije moglo proći bez političkih tenzija, te su ga obilježile pjesme koje su slavile pad Berlinskog zida i europsko jedinstvo. To je, prema mišljenju žirija, najbolje opisao italijanski predstavnik Toto Cutugno svojom pjesmom Insieme:1992 (Zajedno:1992), čime je narednu Euroviziju odveo u svoju zemlju.

Državu domaćina na ovom takmičenju predstavljala je Tatjana Matejaš Tajči, koja pjesmom Hajde da ludujemo nije uspjela ostvariti uspjeh svojih kolega iz grupe Riva, ali je ovom pjesmom osvojila srca brojnih građana Jugoslavije. Ona je na ovom takmičenju osvojila sedmo mjesto.

Ovo takmičenje, pred brojne sukobe koji će obilježiti '90-e godine u bivšoj Jugoslaviji, biti kruna brojnih uspjeha koje je Jugoslavija ostvarila tokom svog postojanja, te je to bio jedan od posljednjih pokušaja da se svi Jugoslaveni ujedine oko jedne stvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije