Eurosong: EBU prijeti sankcijama predstavnicima Islanda zbog zastave Palestine

Radiosarajevo.ba
Eurosong: EBU prijeti sankcijama predstavnicima Islanda zbog zastave Palestine

Finale Eurosonga koje je održano u Tel Avivu nije prošlo bez politike, a domaćine i organizatore je "naljutilo" pojavljivanje zastave Palestine što se desilo dva puta.

Prvi put se to desilo tokom nastupa Madonne, koja je učestvovala u finalu kao pozvani gost. Tokom izvođenja pesme "Budućnost", dva plesača okrenula su leđa publici pri čemu je jedan je imao zastavu Palestine na leđima, a drugi zastavu Izraela.

Nakon otprilike sat vremena, grupa Hatari, koja je predstavljala Island na takmičenju, tokom objavljivanja rezultata, pokazala je banere s palestinskom zastavom i natpisima Palestina.

Na kraju takmičenja, Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je saopćenje u kojem osuđuje upotrebu palestinske zastave tokom takmičenja.

"Eurosong je nepolitički događaj, a to je u suprotnosti sa pravilima takmičenja. Baneri su brzo uklonjeni, a o posljedicama tih akcija će raspravljati izvršni odbor takmičenja", navodi se u saopćenju EBU-a.

Inače, na twitteru je objavljen snimak na kojem radnik osiguranja oduzima banere s palestinskim zastavama od predstavnika Islanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije