Da li će ova serija postati nova "Igra prijestolja"

Radiosarajevo.ba
Da li će ova serija postati nova "Igra prijestolja"
Foto: Press / His Dark Materials

"Igra prijestolja" je završila, a jedino što gledatelje zanima je: "Šta je sljedeće?"

Znamo da HBO aktivno radi na prvom od nekoliko spin-offova hit serije, ali drugi dolazak ćemo pričekati još neko vrijeme. Svi želimo sljedeći veliki hit, a BBC vjeruje da ima upravo to.

I mogao bi biti u pravu jer "His Dark Materials" je adaptacija istoimene trilogije Philipa Pullmana o dvoje klinaca i njihovom putovanju kroz paralelne svjetove. Knjige su osvojile mnoge nagrade i interes definitivno postoji, ali pitanje je hoće li biti hit, piše Index.

To je jako teško predvidjeti jer skraćeni sadržaj djeluje kao još jedna djetinjarija, ali isto smo mogli reći i za "Igru prijestolja". Ko je mogao predvidjeti da će priča o zmajevima i ledenim zombijima postati najveći TV hit u historiji? Ovog puta imamo vještice i polarne medvjede u oklopima, a sve je to osnaženo promišljanjima o fizici, filozofiji i teologiji. Sve je moguće.

No krenimo od početka. 

Šta je "His Dark Materials" ("Njegove tamne tvari")?

Radi se o seriji knjiga Philipa Pullmana, a prva je knjiga "Polarno svjetlo" izašla 1995. i prati 12-godišnju Lyru Belacquu i njenog "daemona" ili manifestaciju ljudske duše u životinjskom obliku (njen se demon zove Pantalaimon). Oboje odrastaju u Oxfordu, tačnije paralelnoj verziji Oxforda gdje živi i njen čudni i misteriozni daidža. Naime, svijet u kojem se radnja odvija sličan je našem, ali po mnogočemu različit.

Njen neobično obični život mijenja se nakon što njene kolege počnu misteriozno nestajati, a nakon što nestane i njezin najbolji prijatelj Roger, Lyra krene u potragu i biva upletena u veliku zavjeru.

Budući da stanovnici tog paralelnog svijeta žive u opresivnom teokratskom režimu, a ovo je u prvom redu serija knjiga za mlade, mnogi su kritizirali Pullmana da djeci nameće svoje ateističke stavove, ali unatoč kritikama knjiga je postala omiljena među mladima zbog kompleksnog pristupa autora koji ne podcjenjuje inteligenciju svojih mladih čitatelja.

Uslijedili su i podjednako uspješni nastavci "Tanki bodež" i "Jantarni dalekozor", koji mnogi fanovi smatraju i najboljim dijelom trilogije.

Ko stoji iza serije?

Iza adaptacije knjiga stoji Jack Thorne koji je napisao i veliki hit "Harry Potter and the Cursed Child", a prve dvije od ukupno osam epizoda prve sezone režirao je oskarovac Tom Hooper.

Čak i prije nego što je emitirana prva epizoda, BBC je zaključio da ima potencijalni hit i već je naručio drugu sezonu, a radi se o jednoj od najskupljih britanskih serija u historiji.

Dio budžeta svakako je otpao i na jaka glumačka imena među kojima se posebno ističu James McAvoy, Ruth Wilson i zvijezda brodvejskog megahita "Hamilton" Lin-Manuel Miranda. Inače, glavna uloga Lyre pripala je mladoj Dafne Keen koja se dokazala u odličnom "Loganu".

Premda su očekivanja golema, ne smijemo zaboraviti da ovo nije prvi pokušaj ekranizacije. Naime, 2007. snimljen je visokobudžetni (180 miliona dolara) "Zlatni kompas" s Nicole Kidman, Danielom Craigom, Samom Elliottom, Ianom McKellanom i Ianom McShaneom u glavnim ulogama. Iako nije propao na blagajnama, nije bio hit koji su mnogi očekivali i na kraju je zaradio tek nešto manje od 400 miliona dolara, zbog čega se nikada nije krenulo u snimanje nastavka.

Ipak, film nije najsretniji format za ovako opsežnu priču, a kritičari su zamjerili i to što su scenaristi osjetno oslabili oštricu izvornika. Budući da će serija biti daleko vjernija knjigama, to ovog puta ne bi trebao biti problem, a to će vjerojatno prepoznati i publika. 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije