Britanski umjetnici traže od BBC-a da se Eurosong ne održi u Izraelu

Radiosarajevo.ba
Britanski umjetnici traže od BBC-a da se Eurosong ne održi u Izraelu
Foto: EPA / Eurosong 2018.
Vivienne Westwood, Peter Gabriel i Wolf Alice samo su neki od pedeset umjetnika koji traže da se takmičenje za pjesmu Eurovizije izmjesti iz Izraela.

Umjetnici su napisali otvoreno pismo u kom zahtijevaju od BBC-a da od organizatora traži da izmjesti takmičenje, piše BBC

"Eurovizija možda predstavlja laku zabavu, ali nije izuzeta iz okvira ljudskih prava", napisali su umjetnici.

BBC je u odgovoru naveo da ne smatra odgovarajućim potezom da "koristi učestvovanje BBC-a u političke svrhe".

Takmičenje se treba održati u maju u Tel Avivu, nakon što je izraelska pjevačica Netta pobijedila prošle godine, jer je po pravilu zemlja pobjednika domaćin slijedeće godine.

Ipak, grupa umjetnika tvrdi da Eurovizija "koja tvrdi da promovira raznolikost i inkluziju, očigledno ima nekih šupljina" s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, Istočnog Jerusalima i Golanske visoravni.

"Ne možemo ignorirati sistemsko nasilje Izraela nad ljudskim pravima Palestinaca", navodi se u njihovom pismu.

"BBC je u obavezi zbog sopstvene povelje 'šampiona u slobodi izražavanja'. Trebalo bi da postupa po sopstvenim principima i pritisne Euroviziju da promijeni mjesto održavanja i premjesti takmičenje u državu u kojoj se ljudima ne ugrožava sloboda."

Pismo je poslato nedjelju dana prije emisije Eurovizija: Vi odlučite, tokom koje Britanci biraju ovogodišnjeg predstavnika za takmičenje.

"Za svakog savjesnog umjetnika, ovo bi bio častan čin", navodi se u pismu.

BBC ističe da Eurovizija "nije politički događaj i da ne podržava slanje bilo kakvih političkih poruka".

U izjavi se navodi: "Takmičenje je uvijek podržavalo vrijednosti prijateljstva, inkluzije, tolerancije i različitosti i smatramo da ne bi bilo prikladno koristiti učešće BBC-a u političke svrhe."

"Zbog toga ćemo učestvovati u ovogodišnjem događaju. Zemlja domaćin je obavezana pravilima takmičenja."

Europska radiodifuzna unija, koja je organizator takmičenja, takođe se poziva na "nepolitičku prirodu događaja" i ističe da se pripreme u Tel Avivu "uveliko u toku".

Mnogi umjetnici koji potpisuju pismo su i ranije pozivali na bojkot Izraela, kritizirajući muzičare poput Nicka Cavea, Radioheada i Lana Del Reya zbog organiziranja koncerata tamo.

Njihova kampanja je uslijedila nakon zahtijeva iz septembra prošle godine, kada su umjetnici iz čitave Europe tražili da se Eurovizija premjesti.

To je organizovao pokret pod nazivom Bojkot, Lišavanje i Sankcije(BDS), koji poziva na potpuni bojkot Izraela zbog odnosa prema Palestincima.

Izrael tvrdi da se BDS protivi samom postojanju Izraela i da se vodi anti-semitizmom, prenosi BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije