Brian Eno ne želi imati veze s predstavom koju sponzorira Izrael

Radiosarajevo.ba
Brian Eno ne želi imati veze s predstavom koju sponzorira Izrael
/ Brian Eno
Poznati britanski kompozitor i muzički producent povukao je svoju muziku iz plesne predstave, saznavši da je sponzorira država Izrael.

Svjestan da su umjetnici iz ove predstave i sami naklonjeni borbi za slobodu naroda Palestine, Eno im je napisao: 

"Pokušavam razumjeti probleme sa kojima se susreće svaki izraelski umjetnik, pogotovo takvi poput vas koji ste iskazali naklonost prema položaju Palestinaca. Možda vaša plesna grupa nije u situaciji da se distancira od izraelske vlade, ali ja jesam i uradit ću to:  neću dozvoliti  da se moja muzika koristi na bilo kojem događaju kojeg sponzorira  izraelska ambasada", napisao je Eno, piše La Republicca

Riječ je o predstavi Humus, jednoj od najpoznatijihplesnih grupa Batsheva u koreografiji jednoako poznatog koreografa Ohada Naharina

Predstava je trebala biti izvedena na festivalu TorinoDanza u Torinu, a nastup je pomogla ambasada Izraela u Italiji. Predstava je otkazana, a ime Briana Enoa je sklonjeno sa web stranice festivala.

Brian Eno je jedan od umjetnika koji su pripadnici pokreta BDS (bojkot, dezinvesticije i sankcije protiv Izraela) . 

REcimo i to da je ovaj umjetnik surađivao, između ostalih, i  sa sarajevskom grupom Sikter, a poznat je po svom učešću u historijskoj izvedbi pjesme Miss Sarajevo, sa BOnom Voxom i Lucianom Pavarottijem. 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije