Biblioteka naših mama: Šta je sadržavala "Knjiga za svaku ženu"?

Radiosarajevo.ba
Biblioteka naših mama: Šta je sadržavala "Knjiga za svaku ženu"?
Foto: Radiosarajevo.ba / Knjiga za svaku ženu

Na policama kućne biblioteke kod vaših baka, nana, majki ili tetki, većina vas je sigurno pronašla debelu narandžastu knjigu na kojoj piše da je to "Knjiga za svaku ženu". 

Peto, prošireno izdanje ove knjige izdato je u Nakladnom zavodu Znanje u Zagrebu 1977. godine. U predgovoru knjige navode se kako je ona pod posebnog značaja.

Dakle, oko 1952. godine gospođa Nada Sremec, u saradnji sa dr. Dragom Hlopnekom, pokušala je da u jednoj knjizi obuhvati sve što će ženi, domaćici u cijeloj porodici poslužiti kao priručnik u svim pitanjima dnevnog života.

Do te 1977. godine prodato je više od 500 hiljada primjeraka, što je bio rekord u dotadašnjem izdavačkom radu bivše Jugoslavije.

Peto izdanje zadržalo je koncepciju ranijih, ali je dopunjeno željama koje su žene u bivšoj Jugoslaviji izrazile u anketi - knjiga je znatno proširena, povećana, bogato ilustrirana, a otvorene su i nove rubrike.

U rubrikama Žena i kuća dati su savjeti o racionalnom vođenju domaćinstva, velikom spremanju i čišćenju, kako se njeguje i održava stono, kuhinjsko i ostalo rublje itd. Knjiga sadrži i rubrike Žena domaćica, Žena porodica, Žena i moda, Žena i zdravlje itd.

Jesu li je vaše mame imale u bibliotekama?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije