"Alija, posljednji bedem islama": Premijera dokumentarca u BKC-u

Anadolija
"Alija, posljednji bedem islama": Premijera dokumentarca u BKC-u
Povodom 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, u četvrtak, 19. oktobra, bit će upriličen prijem i prikazan televizijski dokumentarni film ”Alija, posljednji bedem islama”.

Realizaciju su podržali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji će prisustvovati događaju, ali i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Ambasada Republike Turske u Sarajevu saopćila je kako će prijemu prisustvovati i značajan broj poslanika turskog parlamenta i načelnika općina.

Podsjećamo, mini serija o životu prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića snima se od početka augusta na različitim lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

Snimanje u Bosni i Hercegovini za tursku nacionalnu televiziju TRT radi turska produkcijska kuća Sancak Medya.

Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne epizode iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti periode iz njegove rane mladosti, 1944. godine, zatim period u kojem je postao istinski vođa bošnjačkog naroda, pa sve do smrti 2003. godine. Narativ, također, tematizira i genocid nad Bošnjacima sredinom 1990-ih godina, jednu od najvećih ljudskih tragedija koja se u 20. stoljeću desila u srcu Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije