Papa se ogriješio o bh. državu

Zija Dizdarević
Papa se ogriješio o bh. državu
Foto: EPA-EFE / Sa susreta pape Franje i Dodika u Vatikanu

Milorad Dodik dočekan je u Vatikanu kao šef države, mada je tamo boravio bez dogovora u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Dakle, iza posjete ne stoji kolektivni šef države.

Koga je onda Dodik tamo predstavljao, u kojoj je ulozi bio kod pape Franje? Dodik je i u ovoj prilici istakao da je srpski člana Predsjedništva BiH i predstavio se prvenstveno kao zastupnik Republike Srpske. Uključivši u delegaciju i Željku Cvijanović podvukao je taj RS-ovski ekskluzivitet. Cvijanović je naglasila da je to znak da i Vatikan uvažava taj entitet kao posebnost i u međunarodnim odnosima.

Papa je vrhovni vjerski poglavar rimokatolika, ali i šef države. Ovim prijemom papa je stimulisao tezu o državotvornosti RS-a,  ignorisao ustavnu poziciju Predsjedništva BiH i samim tim državu Bosnu i Hercegovinu kao suverenog međunarodnog subjekta.   

Ministar i nuncije –  Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak najavio je Dodikovu posjetu, prateći je tvrdnjom da je riječ o posjeti koja će «ojačati veze dviju država». Crnadak je, kao, politički oponent Dodiku ali kad je riječ o «državotvornim» interesima RS-u tu nema razlike između SNSD-a, SDS-a i PDP-a. Ako Crnadak nije znao da iza Dodika ne stoji cijeli kolektivni šef države, onda se ne razumije u svoj posao. Ako je, pak, znao, onda je saučesnik u opasnoj ujdurmi.   

Slijedom diplomatske procedure, koja podrazumijeva komunikaciju ministarstva vanjskih poslova i ambasada, posjet je papa Franjo prihvatio posredstvom apostolskog nuncija u BiH monsinjora Luigia Pezzuta. Dakle, Vatikan je prevaren da Dodik dolazi kao aktuelni čelnik bh. države. Nije valjda da je laktaški mudrijaš uspio izgrati vatikansku diplomatiju, stariju od dva milenijuma?

Krajišnici i Srebreničani – Apostolski nuncij u BiH imao je i drugog, ne baš prijatnog, posla povodom odlaska Dodika na sastanak s papom. Zamoljen je da proslijedi dva pisma Svetom ocu, koja su izraz ozbiljnog nezadovoljstava tim susretom.

«Mi, prognanici Hrvati i katolici iz Bosne i Hercegovine, okupljeni oko udruga hrvatskih prognanika s područja Banjalučke biskupije, s zebnjom u srcu primili smo vijest da će naš vrhovni poglavar Katoličke Crkve, Sveti otac papa Franjo (...) primiti čovjeka čiji je lik, djelo i politika sinonim za patnje i težak položaj svih prognanih s prostora etnički očišćenog manjeg BiH entiteta u kojem Dodik odlučuje o životu svih koji mu se ne pokoravaju i slijepo ga slijede (....) od prijeratnih više od 200 tisuća, danas (je) u entitetu RS, prema crkvenim podacima samo 8.860 (...) Pored standardne opstrukcije svakog održivog povratka hrvatskih i bošnjačkih prognanika (...) gospodin Dodik i njegova politika, unatoč pravomoćnim presudama Međunarodnog kaznenog suda u Hagu, negiraju zločine i sam genocid izvršen u Srebrenici i drugim mjestima u BiH (...)».

U dopisu s potpisima 12 udruženja žrtava rata iz istočne Bosne i Bosanske krajine, uz ostalo, se govori o «sramnim ponašanjem zvaničnika iz entiteta RS, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji se očituje kroz glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje genocida i zločina». U pismu poslanom na više od hiljadu domaćih i stranih adresa izražava se nada da će papa utjecati na Dodika «kako bi prestao sa sramotnim ponašanjem».

Crkva i država – Onako kako je papa u dvojnoj službi – religijskoj i državnoj - tako su se i u ovoj prilici pomiješale državne i vjerske dimenzije. Dodik je uoči odlaska u Rim bio u Beogradu kod patrijarha Srpske pravoslavne crkve, kao «član Predsjedništva BiH». E šta radi jedan od šefova ustavno sekularne države kod vjerskog čelnika? Vjernik pripravnik Dodik otišao je po Irinejev blagoslov, savjet i ponudio se da bude kurir koji će papi prenijeti patrijarhov pozdrav i poruku. Tako je Dodik, osim što je mračni politički klovn, postao i državni cirkusant.

Papa je insistirao na provedbi sporazuma između Vatikana i BiH koji je, inače, najmanje međudržavni a više daje ustupke Rimokatoličkoj crkvi koji zalaze i u suverenitet bh. države (ali to je posebna tema). O tome je bilo riječi i u razgovoru Dodika sa državnim sekretarom Svete Stolice Pietrom Parolinom. Govorilo se tokom tih susreta o miru i stabilnosti, ravnopravnosti konstitutivnih naroda, potrebi saradnje institucija vlasti sa vjerskim zajednicama itd. I, nezaobilazno, o izbornom zakonu BiH. E, pa uplitanje na tu temu nije predviđeno konkordatom sa Vatikanom.   

Nadbiskupija i HDZBiH – U dopisu bh. Hrvata katolika papi se navodi kako je Dodik uoči lanjskog Uskrsa izvrijeđao banjalučkog biskupa Franju Komaricu riječima «kako biskup laje protiv Republike Srpske». U tom sklopu, izražava se «duboko žaljenje da u pripremu ovog pohoda, ako je do njega uopće trebalo doći, nisu snažnije uključeni predstavnici Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini (...)».

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević izjavio je da KC u BiH nije bila izravno uključena u organizaciju tog posjeta, ali da očekuje će to doprinijeti poboljšanju stanja i poslužiti kao poticaj da se i na području Republike Srpske dosljedno poštuju prava malobrojnih katolika.

Ova državno-političko-crkvena priča s Miloradom Dodikom u središtu ne može bez sabrata mu Dragana Čovića. Kako je zašumilo na liniji bh. katolici – ovdašnja apostolska nuncijatura – Sveta stolica, tako je došlo do prekida veza na pravcu Vrhbosanska nadbiskupija – HDZBIH. Na uskršnjem prijemu što ga je upriličio kardinal Vinko Puljić nije bio Čović niti bilo ko od viđenijih hadezeovaca. Bili su Željko Komšić i Šefik Džaferović ali ne i treći iz Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Tačka spora je bila posljednja proslava 9. januara u RS gdje je bio, dakako, i Čović kao čestitar i posebno drag gost. Tada je rezolutno reagovao monsinjor Ivo Tomašević poručivši Čoviću «ne u moje ime». I uoči odlaska Dodika papi isturio se Tomašević, a kardinal Puljić smatrao da je bolje da se ne oglašava.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije